• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Chirurg radí: 2 skupiny pacientov, ktorí by mali užívať aspirín každý deň

  • 19:36 15.09.2024
  • Bratislava
Chirurg radí: 2 skupiny pacientov, ktorí by mali užívať aspirín každý deň

Podľa kardiochirurga existujú dve skupiny ľudí, ktorým sa oplatí preventívne užívať aspirín.

Aspirín je dlhodobo predmetom protichodných názorov zo strany odborníkov aj verejnosti. Liek sa v minulosti odporúčalo užívať ako prevenciu pred ochoreniami srdca, keďže dokáže zabrániť tvorbe krvných zrazenín. Toto tvrdenie však v roku 2019 vyvrátili viaceré inštitúcie s tým, že pravidelné užívanie nízkej dávky aspirínu môže v skutočnosti viac uškodiť ako pomôcť.

Harvardská štúdia z roku 2019 napríklad dokazuje, že užívanie aspirínu ani po piatich rokoch neznižuje riziko infarktu o nič viac ako placebo. Naopak – pacienti, ktorí v priebehu výskumu užívali aspirín, sa častejšie sťažovali na krvácanie v tráviacom trakte.

Ďalšie výskumy zas dokazujú, že dlhodobé užívanie nízkych dávok aspirínu vedie k 20-percentnému nárastu rizika vzniku anémie a poklesu železa v krvi, najmä u starších pacientov.

Kto by mal preventívne užívať aspirín

Do diskusie o preventívnom užívaní aspirínu vstúpil aj kardiochirurg Jeremy London, ktorý vo videu zverejnenom na TikToku menuje dve skupiny pacientov, ktorým podľa neho môže pomôcť pravidelné užívanie aspirínu.

„Prví sú pacienti, ktorí prekonali infarkt alebo porážku. Pokiaľ nemajú problémy s krvácaním, mali by denne užívať dávku 75 až 100 miligramov aspirínu.“

Druhou skupinou ľudí, ktorým môže užívanie aspirínu prospieť, sú zdraví ľudia vo veku 40 až 70 rokov.

„Ak spadáte do tejto kategórie, hrozí vám vyššie riziko srdcovo-cievnych ochorení, a mali by ste zvážiť liečbu aspirínom.“

Ľudia po 70-tke by sa podľa Londona mali vyhnúť preventívnemu užívaniu aspirínu kvôli možným ťažkostiam s tráviacou sústavou, ktoré sme spomenuli vyššie.

@drjeremylondon Who should be taking aspirin daily?? #doctor #surgeon #hearthealth #heartdisease #fypツ ♬ original sound - Dr. Jeremy London, MD

S Londonovým odporúčaním sčasti súhlasí aj odborník Americkej srdcovej spoločnosti Roger Blumenthal, ktorý dodáva: „Ľudia, ktorí nikdy nemali problémy so srdcom, by nemali automaticky užívať aspirín. Odporúča sa to len tým, u ktorých lekári usúdili, že riziko srdcových ochorení je natoľko vysoké, že sa to oplatí.“

London aj Blumenthal odporúčajú všetkým záujemcom o liečbu alebo prevenciu pomocou aspirínu, aby sa o užívaní lieku poradili so špecialistom.

Zdroj: Info.sk, DP, tiktok.com/@drjeremylondon, nypost.com, harvard.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
3 kroky, ako piť alkohol, aby vám nenarušil spánok

3 kroky, ako piť alkohol, aby vám nenarušil spánok

VČERA - 21:39Zdravie

Alkohol narúša kvalitu spánku najmä pri pití veľkého množstva. Takto dokážete minimalizovať jeho negatívne účinky.

Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche

Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche

VČERA - 9:45Zdravie

Slivky sú zdrojom množstva zdraviu prospešných živín. Okrem iného obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím pomáhajú proti zápche.

Video: Čo sa deje so slúchadlami po vložení do ucha?

Video: Čo sa deje so slúchadlami po vložení do ucha?

VČERA - 7:19Zdravie

Ak používate slúchadlá, ktoré sa vkladajú priamo do uší, nemali by ste ich používať príliš často. Simulácia ukazuje, čo môže nasledovať.

Video: V tejto oblasti tváre si vyrážky nikdy nevytláčajte. Viete, čo hrozí?

Video: V tejto oblasti tváre si vyrážky nikdy nevytláčajte. Viete, čo hrozí?

6:52 17.09.2024Zdravie

Vyhnite sa závažným zdravotným následkom pri odstraňovaní vyrážok. Táto oblasť tváre je na to obzvlášť citlivá.