• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 18.9.2024Meniny má Eugénia
16°Bratislava

Poisťovňa nemusí preplatiť všetky škody pri daždi

  • 13:57 12.09.2024
  • Bratislava
Poisťovňa nemusí preplatiť všetky škody pri daždi

Očakávané prívalové dažde, ktoré by mali zasiahnuť naše územie koncom týždňa, môžu predstavovať problémy pre vodičov na cestách.

Ak dôjde ku škode na vozidle a šofér vedome podstúpil riziko súvisiace s extrémnym počasím, prípadne neprispôsobil jazdu stavu vozovky, môže poisťovňa odmietnuť platenie poistného. Upozornila na to vo štvrtok lízingová spoločnosť Business Lease Slovakia, ktorá ďalej priblížila situácie, ktoré môžu v súvislosti so silnými dažďami nastať, a poradila, ako minimalizovať riziká.

V prípade prudkých prívalových dažďov, ak to situácia dovoľuje, je ideálne preparkovať vozidlo na nejaké vyvýšené miesto, kde je najmenší predpoklad zaplavenia vozidla. V prípade zaplavenej časti cesty, napríklad v podjazde, je absolútne nevyhnutné overiť si hĺbku vody pred tým, ako sa pokúsite o jej prejazd. Ak hĺbka vody dosahuje nástupnú výšku vozidla, prejazd je nebezpečný,“ uviedla spoločnosť. Inak by mohlo hroziť nasatie vody do spaľovacieho priestoru motora.

Jazda v plnej rýchlosti na mokrej vozovke by mohla byť nebezpečná aj z dôvodu vzniku aquaplaningu, ktorý by mal hroziť už pri rýchlosti 80 km/h. Ak vbehne vodič v plnej rýchlosti do takto naplavenej vody alebo veľkej mláky, vozidlo sa môže stať neovládateľné, upozornila firma. Predísť vzniku takejto situácie by mohlo vyhýbanie sa väčším objemom vody na ceste, a to jazdou mimo vyjazdených koľají a miest, kde stojí voda. Dôležité je taktiež prispôsobiť rýchlosť terénu vozovky.

Riziko hrozí aj v prípade valiacej sa vody, ku ktorému môže dôjsť z dôvodu rozvodnenej rieky alebo pretrhnutej hrádze. „Pokiaľ je stojace vozidlo zaliate vodou tak, že sa pod vodu dostal aj motor vozidla, neodporúča sa po opadnutí vody motor štartovať, keďže môže prísť k jeho poškodeniu. Vozidlo je potrebné odtiahnuť do servisu a nechať ho dôsledne skontrolovať a odborne vysušiť,“ poradil vedúci prevádzkových služieb spoločnosti Vladimír Guštafik.

Ak sa dážď zmení na búrku alebo krupobitie, vodiči by nemali zvyšovať rýchlosť v snahe dôjsť čo najskôr do cieľa. Prudký dážď by mal totiž zhoršovať stav vozovky, ovládateľnosť vozidla a znižovať viditeľnosť, pričom problém môžu ďalej zhoršiť letné pneumatiky na vozidle. „V prípade, ak je intenzita lejaka a krupobitia skutočne vysoká, znížte rýchlosť na minimum, zapnite svetlá výstražného znamenia a podľa možnosti zaparkujte vozidlo na najbližšom bezpečnom mieste mimo vozovky,“ uzavrel Guštafik.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS: Zvýšenie DPH výrazne navýši ceny, nižšia daň na potraviny to nevyváži

PS: Zvýšenie DPH výrazne navýši ceny, nižšia daň na potraviny to nevyváži

VČERA - 18:29Ekonomické

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho nevyváži.

Štát a odbory sa dohodli na valorizácii platov o 5 % od roku 2026

Štát a odbory sa dohodli na valorizácii platov o 5 % od roku 2026

VČERA - 17:05Ekonomické

Zástupcovia štátu a Konfederácia odborových zväzov (KOZ) sa v štvrtom kole kolektívneho vyjednávania dohodli na valorizácii platov v štátnej a verejnej službe o 5 % od 1. januára 2026.

Kamenický: Štát zavedie 10-percentné viazanie personálnych výdavkov na úradníkov

Kamenický: Štát zavedie 10-percentné viazanie personálnych výdavkov na úradníkov

VČERA - 16:31Ekonomické

Štát v rámci konsolidácie verejných financií na rok 2025 zavádza 10-percentné viazanie personálnych výdavkov na štátnych úradníkov a zamestnancov vo verejnej službe, čo by malo priniesť 124 miliónov eur.

SaS: Štát konsolidačnými opatreniami vyberie menej, ako plánuje, zaplatia občania

SaS: Štát konsolidačnými opatreniami vyberie menej, ako plánuje, zaplatia občania

VČERA - 16:10Ekonomické

Štát vyberie po zavedení nových konsolidačných opatrení menej, ako naplánoval. Najviac by pritom mali zaplatiť občania Slovenska, ktorí budú novými opatreniami postihnutí najviac.

Polícia začala stíhanie v kauze štátnej spoločnosti Slovensko IT

Polícia začala stíhanie v kauze štátnej spoločnosti Slovensko IT

VČERA - 16:02Ekonomické

Polícia začala v prípade štátnej spoločnosti Slovensko IT trestné stíhanie pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.