• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 18.9.2024Meniny má Eugénia
14°Bratislava

Na niektorých tokoch hrozí viac než storočná voda, varoval český premiér

  • 12:56 13.09.2024
  • Praha
Na niektorých tokoch hrozí viac než storočná voda, varoval český premiér

Aktuálne údaje podľa českého premiéra Petra Fialu napovedajú, že ČR pred sebou nemá jednoduché dni, niekde treba očakávať aj storočnú vodu.

Po piatkovom preventívnom zasadnutí Ústredného krízového štábu uviedol, že je potrebné byť pripravený na najhoršie scenáre. Ľudí vyzval, aby sa správali maximálne zodpovedne, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Teraz prichádza prvá vlna vysokých úhrnov zrážok a predikcia, ktorú máme od ČHMÚ, sa, bohužiaľ, nemení. Dáta napovedajú tomu, že nás naozaj nečakajú jednoduché dni. Bohužiaľ, musíme tiež na niektorých tokoch očakávať 50-ročnú, 100-ročnú a niekde aj viac ako 100-ročnú vodu,“ povedal Fiala.

Vláda podľa neho robí všetky potrebné opatrenia, aby predišla škodám na majetku a zdraviu ľudí. Na opatreniach podľa jeho slov pracuje od utorka, keď sa začala odpúšťať voda z vodných nádrží. Od stredy sa zvolávajú povodňové komisie, v stredu a štvrtok boli online rokovania s hajtmanmi.

Všetky dáta však podľa neho neumožňujú presne predpovedať, aké závažné dôsledky nastanú. „Hoci budeme veriť v to, že situácia nebude taká dramatická, musíme byť pripravení na najhoršie scenáre. Preto postupujeme, ako postupujeme,“ povedal premiér s tým, že rokovania krízového štábu budú pokračovať podľa potreby. „Nemáme pred sebou jednoduchý víkend, tak vás prosím, aby ste sa správali maximálne zodpovedne,“ vyzval ľudí predseda vlády.

Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana je teraz Česko v porovnaní s rokmi 1997 a 2002, keď krajinu zasiahli rozsiahle povodne, oveľa lepšie pripravené.

V súčasnej chvíli hasiči podľa neho pripravujú vrecia s pieskom a ďalšie potrebné vybavenie, posilnili operačné centrá, aktivizujú sa zbory dobrovoľných hasičov. V rámci krajských policajných riaditeľstiev sa výrazne posilňuje výkon služby, niekde je podľa Rakušana v pohotovosti aj 100 policajtov. Hasičov je na zásah pripravených takmer 100.000. Okrem nich je v pohotovosti aj tím pre záchranu ľudí z vody či ťažká záchranárska technika.

Minister životného prostredia a šéf Ústrednej povodňovej komisie (ÚPK) Petr Hladík oznámil nové uznesenie komisie, v ktorom upozorňuje na extrémne ohrozenie povodňami v oblasti Českomoravskej vrchoviny. V oblasti podľa ÚPK nie je možné vylúčiť, že kumulačné prietoky môžu presiahnuť úroveň storočnej povodne na vodných tokoch v povodí Sázavy, Svratky, Svitavy, Chrudimky a Novohradky.

V súvislosti s predpoveďami meteorológov zdôraznil, že dnešné dáta sú v porovnaní s tými pri posledných ničivých povodniach oveľa presnejšie a ich rýchlosť je o dva rády vyššia. „Využívame celkom päť rôznych svetových modelov vrátane českého Aladina a tieto dáta sú veľmi presné,“ podotkol s tým, že presnosť predpovede pri zrážkach však komplikuje silný vietor.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vojenská pomoc pre Ukrajinu sa znižuje pre zmenšujúce sa zásoby Pentagónu

Vojenská pomoc pre Ukrajinu sa znižuje pre zmenšujúce sa zásoby Pentagónu

DNES - 6:14Zahraničné

Spojené štáty v posledných mesiacoch znížili rozsah vojenskej pomoci Ukrajine, keďže sa zmenšili zásoby zbraní a vybavenia, ktoré je Pentagón ochotný poslať Kyjevu z vlastných zdrojov.

Letecké spoločnosti obmedzujú spojenie s Izraelom a Iránom

Letecké spoločnosti obmedzujú spojenie s Izraelom a Iránom

DNES - 6:12Zahraničné

Letecké spoločnosti začali rušiť letecké spojenie s Izraelom - očividne v očakávaní možnej odvety proiránskej šiitskej militantnej organizácie Hizballáh za sériu výbuchov pagerov v Libanone a Sýrii.

Tusk: Škody spôsobené povodňami dosiahnu výšku niekoľkých miliárd zlotých

Tusk: Škody spôsobené povodňami dosiahnu výšku niekoľkých miliárd zlotých

VČERA - 22:18Zahraničné

Poľský premiér Donald Tusk v utorok uviedol, že škody spôsobené povodňami, ktoré postihli Poľsko, dosiahnu výšku niekoľkých miliárd zlotých.

Borrell vyzval na väčší tlak na Izrael a Hamas, aby dosiahli dohodu o prímerí

Borrell vyzval na väčší tlak na Izrael a Hamas, aby dosiahli dohodu o prímerí

VČERA - 22:11Zahraničné

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v utorok vyzval na zvýšenie tlaku na Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby dosiahli prímerie v Pásme Gazy.

12-ročný chlapec sa po obede vrátil do školy a pobodal šesť žiakov

12-ročný chlapec sa po obede vrátil do školy a pobodal šesť žiakov

VČERA - 21:12Zahraničné

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov.