• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 18.9.2024Meniny má Eugénia
26°Bratislava

SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom

  • 19:32 14.09.2024
  • Bratislava
SOI upozorňuje na nebezpečný výrobok, spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom

Zo slovenského trhu sťahujú nebezpečný produkt.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje na nebezpečné výrobky na slovenskom trhu. SOI zistila, že na slovenskom trhu bol v ponuke predlžovací kábel, pri ktorom spotrebiteľom hrozí úraz elektrickým prúdom. SOI o tom informuje na svojej webovej stránke.

Ide o predlžovací prívod ELGOTECH, typ 04GZ pôvodom z Poľska. Podľa SOI pri použití predlžovačky existuje nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom. Dôvodom je nedostatočné konštrukčné vyhotovenie výrobku. „Vidlicu spotrebiča triedy ochrany I je možné zasunúť do zásuvky predlžovacieho prívodu určeného pre spotrebiče triedy ochrany II. Výrobok tak neposkytuje žiadnu ochranu pred úrazom elektrickým prúdom v prípade zapojenia spotrebiča triedy ochrany I do tohto predlžovacieho prívodu,“ vysvetľuje SOI.

Predlžovací prívod ELGOTECH, typ 04GZ je oranžovej farby, má dĺžku 20 metrov a má jednu zásuvku. Na zásuvke predlžovacieho prívodu sa nachádzajú povinné identifikačné údaje (označenie typu a označenie CE) a technické údaje. Predlžovací prívod je balený v priehľadnom plastovom obale, súčasťou ktorého je priložená papierová etiketa. K predlžovaciemu prívodu nie je priložený návod na použitie spolu s bezpečnostnými inštrukciami v slovenskom jazyku.

SOI nariadila stiahnutie predlžovačky z trhu a odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať. „Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny, opravu výrobku v primeranom čase, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku alebo na výmenu výrobku za bezpečný výrobok aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa,“ dodáva SOI.

Foto: soi.sk

SOI aj v minulosti upozorňovala na podobný produkt značky Elgotech. V máji stiahla z trhu predlžovací prívod ELGOTECH, typ 04GN. Dôvodom bolo rovnako nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom.

Zdroj: Info.sk, soi.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kamenický: Som prvý, ktorý si želá čo najviac vzdelanú spoločnosť

Kamenický: Som prvý, ktorý si želá čo najviac vzdelanú spoločnosť

DNES - 13:47Domáce

Minister financií SR Ladislav Kamenický odmieta negatívnu kampaň voči svojej osobe v súvislosti so zvýšením DPH na knihy.

Po čelnej zrážke s nákladiakom zomrel spolujazdec

Po čelnej zrážke s nákladiakom zomrel spolujazdec

DNES - 13:36Domáce

Čelnú zrážku s nákladným vozidlom v Senci neprežil spolujazdec v osobnom aute.

Droba: Situácia v Devíne a Devínskej Novej Vsi sa zatiaľ nezlepšuje

Droba: Situácia v Devíne a Devínskej Novej Vsi sa zatiaľ nezlepšuje

DNES - 12:47Domáce

V bratislavskom Devíne a Devínskej Novej Vsi sa povodňová situácia zatiaľ nezlepšuje.

Obec na juhu zostane niekoľko dní odrezaná od sveta

Obec na juhu zostane niekoľko dní odrezaná od sveta

DNES - 12:34Domáce

Stravovanie a zásobovanie obyvateľov zabezpečia Ozbrojené sily SR.