• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Poľsko sa chystá vyhlásiť na zaplavených územiach stav živelnej pohromy

  • 20:49 15.09.2024
  • Varšava
Poľsko sa chystá vyhlásiť na zaplavených územiach stav živelnej pohromy

Poľský premiér Donald Tusk v nedeľu informoval, že po konzultácii s príslušnými ministrami a útvarmi nariadil pripraviť vládne nariadenie o vyhlásení stavu živelnej pohromy. Informáciu o tom Tusk zverejnil na svojom konte na sieti X.

Rozhodnutie súvisí s extrémnymi dažďami a záplavami, ktoré postihli mnohé miesta v južnej a juhozápadnej časti Poľska. Najdramatickejšia situácia je v Dolnom Sliezsku a Opolskom vojvodstve.

Podľa zákona sa stav živelnej pohromy vyhlasuje na čas potrebný na zabránenie alebo odstránenie následkov prírodnej katastrofy, pričom najdlhšie na 30 dní.

Tusk pred tým v nedeľu informoval, že Poľsko má prvú oficiálne potvrdenú obeť lejakov a záplav. Ide o človeka, ktorý sa utopil v Dolnom Sliezsku.

Poľský premiér súčasne sumarizoval, že situácia na mnohých miestach v Poľsku je dramatická, a apeloval na obyvateľstvo, aby rešpektovalo pokyny záchranných zložiek týkajúce sa evakuácie.

Spravodajský web TVN24.pl napísal, že najhoršia situácia je v meste Stronie Šlonskie neďaleko hraníc s Českom, kde sa pretrhla hrádza a prívalová vlna zaplavila ulice, pričom strhla najmenej jeden dom a ďalšie poškodila.

Mnohí ľudia v zaplavených častiach tohto mesta zostali uväznení v panelových bytových domov, pričom voda často dosahovala do výšky prvého poschodia.

Juh a juhozápad Poľska od piatka sužujú výdatné dažde, ktoré zapríčinili rozvodnenie niektorých vodných tokov. V noci na nedeľu sa situácia na mnohých miestach zdramatizovala, napísal server Onet.pl.

Podľa online spravodajstva denníka Gazeta Wyborcza je situácia kritická aj v mestách Glucholazy a Kladsko neďaleko hraníc s ČR, kde sa rieky vyliali z korýt a voda sa valí ulicami.

Poľský dopravca PKP Intercity kvôli počasiu od nedele do odvolania prerušil vlakové spojenie medzi Poľskom a Českom, píšu poľské médiá. Niektoré spoje majú skrátenú trasu do miest pri slovenských hraniciach, ďalšie sú zrušené úplne - napríklad expres Silesia z Ostravy do Varšavy.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

VČERA - 21:51Zahraničné

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

VČERA - 19:57Zahraničné

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

VČERA - 19:19Zahraničné

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP.