• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Česká vláda sa kvôli povodniam zíde na mimoriadnom zasadnutí

  • 6:12 16.09.2024
  • Praha
Česká vláda sa kvôli povodniam zíde na mimoriadnom zasadnutí

Najvyššie stupne povodňovej aktivity boli dosiahnuté na tokoch v 11 zo 14 krajov Českej republiky, informoval v nedeľu spravodajský web iDNES.cz monitorovaný agentúrou TASR. Výnimkou zostáva Praha, Plzenský a Karlovarský kraj.

V najbližších dňoch hrozí ďalší výraznejší vzostup hladiny rieky Morava, a to z dôvodu vyššieho prítoku z rieky Bečva, napísal iDNES.cz s odvolaním sa na primátora mesta mesta Kroměříž Tomáša Opatrného, ktorý dodal, že prognóza sa stále mení a občania by mali sledovať aktuálnu situáciu na mestských informačných kanáloch a na webe Českého hydrometeorologického ústavu.

Od začiatku povodní do nedeľného poludnia bolo evakuovaných viac ako 10.000 ľudí, evakuácie pritom pokračujú. Len v Moravsko-sliezskom kraji bolo zo svojich ohrozených domovov do bezpečia prevezených vyše 6000 ľudí.

Počet domácností, ktoré sa kvôli záplavám ocitli bez elektriny, klesol na 135.000. Je to zhruba polovica oproti nedeľnému ránu, keď bolo bez prúdu okolo 260.000 odberateľov. Najvážnejšia je stále situácia v Moravsko-sliezskom kraji, kde je bez elektriny 76.000, v Olomouckom kraji, kde je bez prúdu 29.000 odberných miest.

V súvislosti s extrémne nepriaznivým počasím zasahovali hasiči od polnoci do nedeľnej 18.00 h SELČ pri viac ako 6000 udalostiach v celej ČR. Najviac výjazdov mali v Moravsko-sliezskom kraji.

Pršať bude v Česku aj v pondelok, zrážkové úhrny však budú nižšie ako cez víkend, uviedol Český hydrometeorologický ústav. Najvyššie vzostupy hladín tokov sa v noci na pondelok predpokladajú na tokoch, ktoré odvodňujú Jeseníky, Krnovsko, Opavsko, Ostravsko a Beskydy.

Na pondelok 18.00 h SELČ zvolal premiér Petr Fiala mimoriadne zasadnutie vlády ČR.

Už zajtra by sme mali mať jasnejšiu predstavu o rozsahu aspoň časti škôd, ktoré spôsobili extrémne zrážky. Sme pripravení pomôcť všade tam, kde je to potrebné,“ napísal Fiala v statuse na sociálnej sieti X.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

VČERA - 21:51Zahraničné

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

VČERA - 19:57Zahraničné

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

VČERA - 19:19Zahraničné

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP.