• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

  • 20:07 16.09.2024
  • Praha
Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Ak štát nebude schopný zaistiť regulárnosť blížiacich sa krajských a senátnych volieb na všetkých miestach, považuje argument o ich odložení za dobrý. Povedal to v pondelok pred mimoriadnym rokovaním vlády, na ktorom sa zúčastňuje, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Je to mimoriadne závažná situácia, pretože zo všetkého, čo som mal možnosť sledovať za posledných pár dní, sa ukazuje, že je to možno v niektorých mestách ešte horšie než tá najhoršia povodeň v roku 1997 a potom v roku 2002. Ale som presvedčený, že tým, ako je náš krízový systém pripravený, sme schopní na to oveľa efektívnejšie reagovať,“ povedal Pavel a ocenil prácu všetkých, ktorí pri povodniach zasahujú.

Prezident sa zatiaľ do postihnutých miest nechystá. „Držím sa zásady, že by všetci mali fungovať na svojich úrovniach a ak dosiaľ priebeh krízy zvládajú kraje so súčinnosťou Ústredného krízového štábu a povodňovej komisie, tak to považujem za dostatočné,“ uviedol.

Je podľa neho správne, že premiér ako hlava exekutívy v pondelok navštívil jednu z najviac zasiahnutých oblastí. „Ja určite cestu plánujem, ale v tejto chvíli by som to videl skôr ako narušenie úsilia všetkých zložiek krízového systému, než aby som situácii nejako pomohol,“ vysvetlil.

V piatok a v sobotu by sa v Česku mali uskutočniť krajské a senátne voľby. Vznikla diskusia, či by sa nemali odložiť. Vládu na tento krok vyzval aj primátor Opavy Tomáš Navrátil. Zákonný termín na to, aby sa dátum volieb mohol zmeniť, vypršal podľa prezidenta v pondelok a právnici podľa neho hľadajú cestu, ako to vyriešiť.

Myslím si, že tým kľúčovým slovom bude regulárnosť. Asi všetci máme záujem na tom, aby voľby prebehli nielen v súlade so zákonom, ale aj regulárne, na čo dnes všade nie sú podmienky. Takže ak nebudeme schopní zaistiť regulárnosť vo všetkých miestach, kde by sa voľby mali uskutočniť, potom by asi boli dobré argumenty za to, aby boli odložené, ak na to nájdeme právnu cestu,“ dodal.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

VČERA - 21:51Zahraničné

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

VČERA - 19:57Zahraničné

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

VČERA - 19:19Zahraničné

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP.