• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
12°Bratislava

Von der Leyenová navrhla pre Maroša Šefčoviča nové portfólio

  • 11:20 17.09.2024
  • Štrasburg
Von der Leyenová navrhla pre Maroša Šefčoviča nové portfólio

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča v novej exekutíve Európskej únie portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť.

Na starosti bude mať aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť. Von der Leyenová to oznámila v utorok v Štrasburgu, píše TASR.

Šéfka eurokomisie označila nové portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť za silné, pričom pod neho spadá aj colná politika EÚ. Pre slovenského eurokomisára však nenavrhla funkciu výkonného podpredsedu EK, ktorú zastáva v končiacej eurokomisii.

Šefčovič je členom EK od októbra 2009, keď nahradil prvého slovenského eurokomisára Jána Figeľa zodpovedného za vzdelávanie. Bolo to počas prvého mandátu šéfa EK Josého Manuela Barrosa. V druhom funkčnom období Barrosa sa stal podpredsedom EK zodpovedným za medziinštitucionálne vzťahy.

Súčasný slovenský eurokomisár pôsobil pod troma predsedami EK - po Barrosovi to bol Jean-Claude Juncker (vtedy mal na starosti budovanie energetickej únie) a Ursula von der Leyenová. EÚ v tomto období prešla dvoma veľkými finančnými krízami, brexitom, pandémiou koronavírusu a vypuknutím ruskej vojny proti Ukrajine s následným rastom cien v energetike. Šefčovič bol vnímaný ako „človek istoty“ a boli mu pridelené aj iné dôležité portfóliá či nová pracovná agenda, napísal nedávno portál Politico.

V posledných rokoch mal na starosti pobrexitové vzťahy EÚ so Spojeným kráľovstvom, Európsku alianciu pre batérie, vzťahy so Švajčiarskom a menšími nečlenskými krajinami EÚ v západnej Európe. Je tiež zodpovedný za spoločné nákupy plynu v rámci reakcie EÚ na krízu v energetike po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Vlani v októbri ho von der Leyenová poverila aj dohľadom na implementáciu Európskej zelenej dohody (tzv. Green Deal), jednej z hlavných iniciatív súčasnej eurokomisie, čo prebral po bývalom podpredsedovi EK Fransovi Timmermansovi.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Netanjahu obvinil Britániu zo

Netanjahu obvinil Britániu zo "zmiešaných signálov" v prípade podpory Izraela

DNES - 6:40Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil britskú vládu z "vysielania zmiešaných signálov" v súvislosti s podporou Izraela a "podkopávania" práva jeho krajiny na sebaobranu.

Biely dom varoval pred eskaláciou na Blízkom východe po výbuchoch v Libanone

Biely dom varoval pred eskaláciou na Blízkom východe po výbuchoch v Libanone

DNES - 6:12Zahraničné

Biely dom v stredu varoval pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po sérii výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, ku ktorým došlo v utorok a v stredu.

Iránski hackeri poslali Bidenovmu tímu ukradnuté informácie z kampane Trumpa

Iránski hackeri poslali Bidenovmu tímu ukradnuté informácie z kampane Trumpa

DNES - 6:10Zahraničné

Iránski hackeri v lete poslali ľuďom spojeným s predvolebnou kampaňou prezidenta Joe Bidena informácie ukradnuté z kampane Donalda Trumpa, v rámci snáh o ovplyvnenie novembrových prezidentských volieb.

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.