• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
12°Bratislava

Politico: Šefčovič je prekvapením vo funkcii "obchodného cára EÚ"

  • 13:06 17.09.2024
  • Brusel
Politico: Šefčovič je prekvapením vo funkcii "obchodného cára EÚ"

Maroš Šefčovič bude mať v Európskej komisii na starosť aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v rámci nového zloženia exekutívy EÚ, ktoré predstavila v utorok na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu, navrhla pre slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča portfólio pre obchod a hospodársku bezpečnosť. Podľa týždenníka Politico ide o prekvapenie, informuje spravodajca TASR.

Politico pripomenul, že slovenský eurokomisár s označením „spoľahlivého“ človeka pôsobí v eurokomisii už 15 rokov a po tom, čo zastával významnú pozíciu v rámci rokovaní o vzťahoch EÚ so Spojeným kráľovstvom, sa teraz stane komisárom zodpovedným aj za obchod a získal silný ekonomický post.

Podľa vplyvného európskeho týždenníka Šefčovičova táto nominácia prekvapila, keďže predtým boli s touto funkciou spájaní nominanti Holandska a Česka Wopke Hoekstra a Jozef Síkela.

Politico upozornil, že Šefčovič bude v novej exekutíve EÚ dohliadať aj na colnú politiku, pričom si zachová svoju dlhoročnú úlohu komisára pre inštitucionálne vzťahy a transparentnosť, čo znamená byť „pravou rukou“ Von der Leyenovej pri budovaní vzťahov s ostatnými inštitúciami EÚ.

Týždenník pripomenul aj skutočnosť, že Šefčovič preberá obchodnú agendu práve v čase, keď sa Von der Leyenová zameriava na posilnenie hospodárskej bezpečnosti a ochrany obchodných záujmov EÚ, čím sa do popredia dostane aj úsilie o uzatváranie dohôd o voľnom obchode.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Netanjahu obvinil Britániu zo

Netanjahu obvinil Britániu zo "zmiešaných signálov" v prípade podpory Izraela

DNES - 6:40Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil britskú vládu z "vysielania zmiešaných signálov" v súvislosti s podporou Izraela a "podkopávania" práva jeho krajiny na sebaobranu.

Biely dom varoval pred eskaláciou na Blízkom východe po výbuchoch v Libanone

Biely dom varoval pred eskaláciou na Blízkom východe po výbuchoch v Libanone

DNES - 6:12Zahraničné

Biely dom v stredu varoval pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po sérii výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, ku ktorým došlo v utorok a v stredu.

Iránski hackeri poslali Bidenovmu tímu ukradnuté informácie z kampane Trumpa

Iránski hackeri poslali Bidenovmu tímu ukradnuté informácie z kampane Trumpa

DNES - 6:10Zahraničné

Iránski hackeri v lete poslali ľuďom spojeným s predvolebnou kampaňou prezidenta Joe Bidena informácie ukradnuté z kampane Donalda Trumpa, v rámci snáh o ovplyvnenie novembrových prezidentských volieb.

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.