• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
16°Bratislava

Abstinujúca alkoholička: Takto som si uvedomila, že mám problém

  • DNES - 7:30
  • Svet
Abstinujúca alkoholička: Takto som si uvedomila, že mám problém

Vysoko funkčný alkoholizmus nespôsobuje rovnaké množstvo problémov ako tradične vnímaná závislosť na alkohole, preto je ťažšie ho spoznať. Toto pomohlo sestričke v hospici.

Jedným z najväčších rizík vysoko funkčného alkoholizmu je jeho nenápadnosť. Britská nezisková spoločnosť UK Addiction Treatment Centres opisuje vysoko funkčného alkoholika ako človeka „so závislosťou na alkohole, ktorý dodržiava každodenné návyky, takže jeho problémy s pitím nevidno“.

O svoju skúsenosť s vysoko funkčným alkoholizmom sa na sociálnej sieti TikTok podelila známa sestrička z hospicu Julie McFaddenová, ktorá už ôsmy rok abstinuje. Ako tvrdí, mnohí ľudia poznajú alkoholizmus len v jeho extrémnych podobách, no v skutočnosti sa podľa nej vyskytuje medzi nami častejšie ako sa zdá.

„Nepila som každý deň, stále som pracovala, nikdy som nebola vo väzení, nešoférovala som opitá,“ hovorí zdravotníčka o svojej skúsenosti. „Veľa ľudí v mojej blízkosti by ma vôbec neoznačilo za alkoholičku.“

McFaddenová si myslí, že mnohí ľudia zápasia s alkoholizmom bez toho, aby o tom vôbec tušili.

„Všetci majú predstavu o tom, ako vyzerá alkoholizmus, a ak do nej nespadáte, potom nepotrebujete pomoc. Veľa ľudí na to dopláca, a ja som bola jednou z nich.“

Zistila som, že mám problém, keď som prestala piť

Zmena pre Julie nastala, keď mala 33 rokov – vtedy sa celkom vzdala alkoholu. Práve o tomto rozhodnutí hovorí ako o momente, keď prvýkrát pochopila, že je alkoholička.

„To, že som alkoholička, som pochopila, až keď som prestala piť. Hádajte prečo – život sa mi totiž zhoršil. Namiesto zlepšenia a robenia vecí, o ktorých som si myslela, že nahradia závislosť, sa mi život zmenšil.“

Ako McFaddenová uvádza vo videu, počas triezvych mesiacov zažila aj pekné chvíle, a najviac na nich oceňovala rána bez opice. Nedokázala si však užiť čas strávený s priateľmi, nedokázala cvičiť alebo venovať sa iným voľnočasovým aktivitám.

@hospicenursejulie "High functioning alcoholic" Recovery is possible. #hospicenursejulie #sobriety #sober #alcoholism ♬ original sound - Hospice nurse Julie

Julie sa napokon zverila so svojím problémom známej, ktorá jej poradila, aby sa zúčastnila odvykacieho programu, čo nakoniec aj urobila. „Vtedy sa začala moja skutočná triezvosť,“ spomína sestrička. „Naučila som sa žiť triezvo a nájsť uvoľnenie pomocou dvanástich krokov – uvoľnenie, ktoré mi predtým dával alkohol.“

McFaddenová na záver tvrdí, že alkoholizmus nie je len o pití alkoholu. „Zistila som, že byť alkoholik neznamená len piť alkohol, ale aj inak rozmýšľať. Naozaj som sa vyliečila. Dnes je to už ôsmy rok, a je to najväčšia súčasť môjho života,“ dodáva ošetrovateľka.

Zdroj: Info.sk, DP, tiktok.com/@hospicenursejulie, ukat.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 80 rokmi oslobodila Červená armáda obec Kalinov, prvú v Československu

Pred 80 rokmi oslobodila Červená armáda obec Kalinov, prvú v Československu

DNES - 6:44Zaujímavosti

Obec Kalinov, ležiaca v okrese Medzilaborce na východnom Slovensku, je oficiálne označovaná za prvú oslobodenú v Československu počas 2. svetovej vojny.

Video: Zoo má čo vysvetľovať, takto oklamali návštevníkov

Video: Zoo má čo vysvetľovať, takto oklamali návštevníkov

VČERA - 20:42Zaujímavosti

Návštevníci požadovali vrátenie peňazí po tom, ako si všimli zvláštne správanie zvierat vo výbehu pre pandy.

Talianska filmová hviezda Sophia Lorenová sa dožíva 90 rokov

Talianska filmová hviezda Sophia Lorenová sa dožíva 90 rokov

VČERA - 6:41Zaujímavosti

Z bohatej filmografie Sophie Lorenovej sú známe najmä filmy Pýcha a vášeň, Manželstvo po taliansky, Zvláštny deň či Pret-a-porter.

Zem čoskoro získa nový mesiac, ostane pri nej niekoľko týždňov

Zem čoskoro získa nový mesiac, ostane pri nej niekoľko týždňov

19:41 19.09.2024Zaujímavosti

Zem si tento mesiac nakrátko "privlastní" druhý mesiac, ktorý ju bude sprevádzať približne dva nasledujúce mesiace.