• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Draghi: EÚ má tri možnosti - rozpad, paralýzu alebo užšiu integráciu

  • 19:08 17.09.2024
  • Brusel/Štrasburg
Draghi: EÚ má tri možnosti - rozpad, paralýzu alebo užšiu integráciu

Bývalý guvernér Európskej centrálnej banky (ECB) a taliansky expremiér Mario Draghi v utorok pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu načrtol svoj plán na zlepšenie konkurencieschopnosti Európy a upozornil, že EÚ hrozí rozpad alebo paralýza, pričom alternatívou je užšia integrácia. Informuje o tom spravodajca TASR.

Draghi, autor správy o európskej konkurencieschopnosti, ktorú si od neho vyžiadala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, uviedol, že Únia sa musí zamerať na tri kľúčové otázky: preklenutie priepasti v oblasti inovácií v porovnaní s USA a Čínou; vypracovanie spoločného plánu na prepojenie cieľa dekarbonizácie so zvýšenou konkurencieschopnosťou; a posilnenie bezpečnosti Európy a zníženie jej závislosti od zahraničných ekonomických mocností.

Budúcnosť EÚ zhrnul do troch možností: EÚ si musí vybrať medzi rozpadom, paralýzou, alebo integráciou.

Podľa jeho slov udržanie európskeho spôsobu života bude závisieť od zlepšenia konkurencieschopnosti, čo si vyžaduje užšiu spoluprácu a integráciu medzi európskymi národmi.

Podobne ako minulý týždeň v eurokomisii, aj pred europoslancami zdôraznil, že agenda konkurencieschopnosti by si vyžadovala ročné financovanie od 750 do 800 miliárd eur na projekty, ktorých ciele už EÚ schválila. Časť týchto peňazí by mohla pochádzať zo súkromných zdrojov, ale časť by bolo potrebné zaistiť verejnými investíciami vrátane nového spoločného dlhu vytvoreného špeciálne na financovanie kľúčových spoločných projektov.

V diskusii po prezentácii Draghiho správy mnohí europoslanci súhlasili s jeho analýzou, že hospodárstvo EÚ musí urýchlene zmeniť kurz. Uviedli, že EÚ by sa mala zamerať na hospodársku súťaž a inovácie v kľúčových priemyselných odvetviach spolu s väčšími verejnými a súkromnými investíciami do sociálnej, zelenej a digitálnej transformácie.

Časť europoslancov sa vyslovila za väčšiu suverenitu a voľnejšie trhy a viacerí zdôraznili, že boj proti zmene klímy podkopáva hospodárstvo EÚ. Iní zákonodarcovia zas poznamenali, že rast je kompatibilný iba s čistými inovatívnymi technológiami a sociálnymi investíciami, ktoré majú občanom pomôcť prispôsobiť ich zručnosti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka autobusu s osobným autom: Jeden zo šoférov nafúkal

Zrážka autobusu s osobným autom: Jeden zo šoférov nafúkal

DNES - 8:32Zahraničné

Autobus po zrážke s autom zišiel z niekoľko metrov vysokého násypu na železničnú trať.

Pavel a Pellegrini chystajú spoločné prednášky na univerzitách

Pavel a Pellegrini chystajú spoločné prednášky na univerzitách

DNES - 8:07Zahraničné

Prezidenti ČR a SR Petr Pavel a Peter Pellegrini chystajú od budúceho roka spoločné prednášky na českých a slovenských univerzitách.

Netanjahu obvinil Britániu zo

Netanjahu obvinil Britániu zo "zmiešaných signálov" v prípade podpory Izraela

DNES - 6:40Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil britskú vládu z "vysielania zmiešaných signálov" v súvislosti s podporou Izraela a "podkopávania" práva jeho krajiny na sebaobranu.

Biely dom varoval pred eskaláciou na Blízkom východe po výbuchoch v Libanone

Biely dom varoval pred eskaláciou na Blízkom východe po výbuchoch v Libanone

DNES - 6:12Zahraničné

Biely dom v stredu varoval pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po sérii výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, ku ktorým došlo v utorok a v stredu.

Iránski hackeri poslali Bidenovmu tímu ukradnuté informácie z kampane Trumpa

Iránski hackeri poslali Bidenovmu tímu ukradnuté informácie z kampane Trumpa

DNES - 6:10Zahraničné

Iránski hackeri v lete poslali ľuďom spojeným s predvolebnou kampaňou prezidenta Joe Bidena informácie ukradnuté z kampane Donalda Trumpa, v rámci snáh o ovplyvnenie novembrových prezidentských volieb.