• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
18°Bratislava

Borrell vyzval na väčší tlak na Izrael a Hamas, aby dosiahli dohodu o prímerí

  • 22:11 17.09.2024
  • Brusel
Borrell vyzval na väčší tlak na Izrael a Hamas, aby dosiahli dohodu o prímerí

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v utorok vyzval na zvýšenie tlaku na Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby dosiahli prímerie v Pásme Gazy, keďže k dosiahnutiu dohody nedošlo ani napriek niekoľkým kolám rozhovorov o prímerí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Borrell povedal, že izraelskí rukojemníci a obyvatelia palestínskej enklávy už nemôžu dlhšie čakať. „Môžem iba povedať, že všetci zapojení aktéri musia naďalej vyvíjať tlak na obe strany, aby dosiahli túto dohodu,“ uviedol Borrell počas návštevy Spojených arabských emirátov (SAE). Zároveň varoval, že každý ďalší deň bez dohody znamená riziko ohrozenia životov rukojemníkov zadržiavaných Hamasom a ľudí v Pásme Gazy, ako aj riziko vypuknutia regionálnej vojny, píše AP.

Šéf európskej diplomacie tiež uviedol, že o budúcnosti Pásma Gazy rokoval aj s predstaviteľmi SAE. Spojené arabské emiráty toho podľa neho robia veľa z diplomatického aj humanitárneho hľadiska.

Niekoľkomesačné rokovania sprostredkované Katarom, Egyptom a Spojenými štátmi nedokázali zastaviť boje medzi Hamasom a Izraelom, okrem týždňového prímeria na prelome novembra a decembra. Pokrok v rokovaniach súčasnosti komplikuje najmä požiadavka Izraela ponechať svoje sily v tzv. filadelfskom koridore na hraniciach Pásma Gazy a Egypta. Ich cieľom je udržať nárazníkovú zónu v tejto oblasti. Rokovania navyše komplikujú aj niektoré konkrétnosti výmeny rukojemníkov za Palestínčanov zadržiavaných Izraelom.

Borrell sa vyjadril aj k utorkovým výbuchom vreckových komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorých zahynulo najmenej deväť osôb a ďalších približne 2800 ľudí utrpelo zranenia, a podľa AP pripustil, že existuje možnosť rozšírenia vojny do Libanonu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orbán: Povodňová situácia je vážna, ale krajina je v bezpečí

Orbán: Povodňová situácia je vážna, ale krajina je v bezpečí

DNES - 9:47Zahraničné

Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil vo štvrtok predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí.

Zrážka autobusu s osobným autom: Jeden zo šoférov nafúkal

Zrážka autobusu s osobným autom: Jeden zo šoférov nafúkal

DNES - 8:32Zahraničné

Autobus po zrážke s autom zišiel z niekoľko metrov vysokého násypu na železničnú trať.

Pavel a Pellegrini chystajú spoločné prednášky na univerzitách

Pavel a Pellegrini chystajú spoločné prednášky na univerzitách

DNES - 8:07Zahraničné

Prezidenti ČR a SR Petr Pavel a Peter Pellegrini chystajú od budúceho roka spoločné prednášky na českých a slovenských univerzitách.

Netanjahu obvinil Britániu zo

Netanjahu obvinil Britániu zo "zmiešaných signálov" v prípade podpory Izraela

DNES - 6:40Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil britskú vládu z "vysielania zmiešaných signálov" v súvislosti s podporou Izraela a "podkopávania" práva jeho krajiny na sebaobranu.

Biely dom varoval pred eskaláciou na Blízkom východe po výbuchoch v Libanone

Biely dom varoval pred eskaláciou na Blízkom východe po výbuchoch v Libanone

DNES - 6:12Zahraničné

Biely dom v stredu varoval pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po sérii výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, ku ktorým došlo v utorok a v stredu.