• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
23°Bratislava

Všeobecný súd EÚ ruší rozhodnutie eurokomisie pokutovať Google kvôli AdSense

  • VČERA - 11:00
  • Brusel/Luxemburg
Všeobecný súd EÚ ruší rozhodnutie eurokomisie pokutovať Google kvôli AdSense

Všeobecný súd EÚ v stredu zrušil rozhodnutie, ktorým Európska komisia (EK) uložila spoločnosti Google pokutu vo výške takmer 1,5 miliardy eur. Informuje o tom spravodajca TASR.

Google od roku 2003 prevádzkuje reklamnú platformu s názvom AdSense a vyvinula rôzne služby vrátane sprostredkovania reklamy online s názvom AdSense for Search (AFS).

AFS umožnilo vlastníkom webových stránok obsahujúcich integrované vyhľadávacie nástroje zobrazovať reklamy spojené s online dopytmi. Vydavatelia tak mohli získať časť príjmov generovaných zobrazovaním týchto reklám.

Na používanie AFS by vydavatelia, ktorí dosahujú dostatočný obrat, mohli okrem iného vyrokovať so spoločnosťou Google Zmluvu o poskytovaní služieb Google (GSA). Vyhľadávacie zariadenia Google však obsahovali klauzuly obmedzujúce alebo zakazujúce zobrazovanie reklám zo služieb, ktoré konkurujú AFS.

V roku 2010 preto prvý nemecký podnik podal sťažnosť na nemecký Spolkový kartelový úrad, ktorá bola presmerovaná na Európsku komisiu. V rokoch 2011 až 2017 podali sťažnosti na Google kvôli tejto službe ďalšie podniky, vrátane spoločností Microsoft, Expedia či Deutsche Telekom.

EK v roku 2016 spustila právne konanie v prípade troch doložiek v GSA, pretože by mohli vylúčiť služby konkurujúce AFS. V septembri 2016 uvedené klauzuly spoločnosť Google odstránila alebo upravila.

V marci 2019 EK zistila, že spoločnosť Google sa dopustila troch samostatných porušení, ktoré predstavujú spolu jediné a nepretržité porušenie od januára 2006 do septembra 2016 a uložila jej pokutu 1,494 miliardy eur, pričom pokutu 130,135 miliónov eur mala Google zaplatiť spoločne a nerozdielne so svojou materskou spoločnosťou Alphabet.

Všeobecný súd EÚ, ako prvostupňová súdna inštancia, v stredu dospel k záveru, že EK sa v roku 2016 dopustila nesprávneho posúdenia dĺžky trvania sporných doložiek, ako aj trhu, na ktorý sa vzťahujú.

Podľa Všeobecného súdu EK nepreukázala, že tri problémové doložky predstavovali zneužitie dominantného postavenia a spolu predstavovali „jediné a nepretržité porušenie“ článku 102 Zmluvy fungovaní EÚ. Takisto nepreukázala, že sporné doložky odrádzali od inovácií, a že pomohli spoločnosti Google posilniť si dominantné postavenie na vnútroštátnych trhoch online reklamy a že poškodili spotrebiteľov.

Súd preto zrušil rozhodnutie eurokomisie pokutovať Google kvôli službe AdSense v celom rozsahu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Bulharsko skúma spojitosť firmy zo Sofie s pejdžrami, ktoré vybuchli v Libanone

Bulharsko skúma spojitosť firmy zo Sofie s pejdžrami, ktoré vybuchli v Libanone

DNES - 13:54Zahraničné

Bulharské úrady budú preverovať medializované prepojenie medzi firmou registrovanou v Bulharsku a predajom pejdžrov pre libanonskú proiránsku skupinu Hizballáh.

Von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa so Zelenským

Von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa so Zelenským

DNES - 13:22Zahraničné

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Libanon zakazuje pejdžre a vysielačky na všetkých letoch z letiska v Bejrúte

Libanon zakazuje pejdžre a vysielačky na všetkých letoch z letiska v Bejrúte

DNES - 13:21Zahraničné

Libanonské úrady civilného letectva zakázali pejdžre a vysielačky vo všetkých lietadlách odlietajúcich z medzinárodného letiska Rafíka Harírího v Bejrúte.

V Česku stúpol počet obetí povodní

V Česku stúpol počet obetí povodní

DNES - 12:25Zahraničné

Na päť stúpol počet obetí záplav v Česku. Oznámil to minister vnútra Vít Rakušan s tým, že nezvestných je najmenej osem osôb.

Maďarsko požiada o výnimku z uplatňovania migračných pravidiel EÚ

Maďarsko požiada o výnimku z uplatňovania migračných pravidiel EÚ

DNES - 11:34Zahraničné

Na obmedzenie nelegálnej migrácie sú potrebné drastické opatrenia. Preto Maďarsko požiada o výnimku z uplatňovania azylových a migračných pravidiel Európskej únie.