• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
18°Bratislava

Na toto si dajte pozor pri objednávaní kávy so sebou

  • DNES - 7:20
  • Varšava
Na toto si dajte pozor pri objednávaní kávy so sebou

Káva z niektorého z populárnych kávových reťazcov nikdy nechutí rovnako ako tá z domu. Príčinou je nielen zvýšený obsah cukru.

Ak si doma občas nestíhate spraviť kávu, alebo jednoducho zatúžite po tej z reťazca, netreba sa ničoho báť. Pozor na kupovanú kávu by si však mali dať tí, ktorí po nej siahajú pravidelne. Testovanie viac ako 200 druhov káv z rôznych kaviarenských reťazcov totiž dokazuje, že viaceré z nich obsahujú až trojnásobnú dávku kofeínu v porovnaní s kávou pripravovanou doma. Upozorňuje na to britský denník Daily Mail.

Výskum publikovaný v časopise Nutrients poznamenáva, že doma pripravovaná káva s obsahom jednej lyžičky kávových zŕn obsahuje asi 23 miligramov kofeínu, zatiaľ čo pohár kávy z reťazca obsahuje až 140 miligramov tohto stimulantu. Ľudia, ktorí za deň vypijú 3 až 4 šálky, tak riskujú prekročenie dennej odporúčanej dávky kofeínu v množstve 400 miligramov.

Pravidelné pitie viacerých šálok kávy z reťazcov môže viesť k prekročeniu odporúčaného denného limitu príjmu kofeínu; Foto: fast-stock/Shutterstock.com

Kofeín je stimulant, ktorý pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť nespavosť, nevoľnosť, zrýchlený tep či bolesť hlavy. Pitie viac ako 400 miligramov kofeínu sa navyše spája s vyšším krvným tlakom.

Prečítajte si aj: Kofeín v káve: Ako rýchlo zaberá a kedy prestane účinkovať

Výskum o obsahu kofeínu v obľúbených kávach z reťazcov podnikli varšavskí vedci, ktorí sa zamerali aj na také známe značky ako Starbucks alebo Costa Coffee. Nevynechali ani pobočky McDonald's, čerpacie stanice a obchody s potravinami.

Hoci z hľadiska obsahu kofeínu je medzi jednotlivými kávami značný rozdiel, v priemere ho obsahujú dosť na to, aby ste po vypití dvoch až troch veľkých porcií prekročili odporúčanú dennú dávku.

Vedci kvôli týmto výsledkom volajú po lepšej informovanosti kávičkárov o obsahu kofeínu v kupovaných nápojoch. „Odporúčame sprístupniť viac praktických informácií o tom, ako sa vyhnúť pravidelnej konzumácii tohto stimulantu,“ dodávajú výskumníci.

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zem čoskoro získa nový mesiac, ostane pri nej niekoľko týždňov

Zem čoskoro získa nový mesiac, ostane pri nej niekoľko týždňov

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zem si tento mesiac nakrátko "privlastní" druhý mesiac, ktorý ju bude sprevádzať približne dva nasledujúce mesiace.

Veverička odmietla vystúpiť z vlaku, spôsobila zrušenie spoja

Veverička odmietla vystúpiť z vlaku, spôsobila zrušenie spoja

VČERA - 19:38Zaujímavosti

Britská železničná spoločnosť Great Western Railway zrušila vlakový spoj, pretože do nej prenikla veverica, ktorú nebolo možné z vlakovej súpravy dostať, uviedla v stredu GWR.

Jeden z najväčších poskytovateľov TV pozastavuje vysielanie troch českých staníc

Jeden z najväčších poskytovateľov TV pozastavuje vysielanie troch českých staníc

22:16 17.09.2024Zaujímavosti

Zákazníci si viac nenaladia tri české televízne stanice.