• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
13°Bratislava

Ďalšia sociálna sieť chce využiť vaše údaje na trénovanie umelej inteligencie. Takto tomu zabránite

  • DNES - 19:42
  • Svet
Ďalšia sociálna sieť chce využiť vaše údaje na trénovanie umelej inteligencie. Takto tomu zabránite

Sociálna sieť začala s trénovaním modelov umelej inteligencie pomocou dát uživateľov, pričom si nevyžiadala súhlas.

Ďalšia veľká technologická spoločnosť trénuje modely umelej inteligencie (AI) pomocou údajov používateľov a vôbec ich o tom neinformovala. Po vzore Facebooku od spoločnosti Meta začala aj sociálna sieť LinkedIn pomocou používateľských dát trénovať svoju AI, ako aj modely patriace nemenovaným partnerom. Upozornil na to magazín Forbes.

LinkedIn vlastní spoločnosť Microsoft, ktorá vlastní aj veľký podiel vo vývojárskej spoločnosti OpenAI, ktorá stojí za jazykovým modelom ChatGPT. Podľa spoločnosti LinkedIn: „Modely umelej inteligencie, ktoré LinkedIn používa na generatívne funkcie AI, môže trénovať LinkedIn alebo iný poskytovateľ. Napríklad niektoré naše modely poskytuje služba Azure OpenAI spoločnosti Microsoft. V prípadoch, keď spoločnosť LinkedIn trénuje generatívne modely umelej inteligencie, sa snažíme minimalizovať osobné údaje v súboroch údajov používaných na trénovanie modelov, a to aj pomocou technológií na zvýšenie ochrany súkromia, ktoré umožňujú redigovať alebo odstrániť osobné údaje z trénovaného súboru údajov.“

Platforma dodala, že netrénuje „modely AI generujúce obsah“ na údajoch z krajín Európskej únie (EÚ), krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) alebo Švajčiarska. EHP zahŕňa všetkých 27 členov EÚ a Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Ako zabrániť LinkedIn v používaní vašich dát na trénovanie AI

Foto: Primakov/Shutterstock.com

Ak sa nachádzate v krajine, v ktorej spoločnosť LinkedIn začala používať vaše údaje na trénovanie AI, je ľahké to zastaviť. Prejdite do časti Ochrana osobných údajov v nastaveniach a prepnite možnosť „Použiť moje údaje na školenie modelov AI na tvorbu obsahu“ na vypnuté.

Aktivisti za ochranu súkromia sú však naďalej znepokojení rozhodnutím spoločnosti LinkedIn. Mariano delli Santi, právny a politický pracovník britskej neziskovej organizácie na ochranu súkromia Open Rights Group, pre Forbes uviedol: „Od verejnosti nemožno očakávať, že bude monitorovať a sledovať každú jednu online spoločnosť, ktorá sa rozhodne použiť naše údaje na trénovanie umelej inteligencie.” Vyzval britský úrad na ochranu osobných údajov, aby „urýchlene zakročil proti spoločnosti LinkedIn a ďalším spoločnostiam, ktoré si myslia, že sú nad zákonom“.

Zdroj: Info.sk, TM, forbes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Levy zaútočili cez bránu pred domom. Takto zareagovali domáce psy

Video: Levy zaútočili cez bránu pred domom. Takto zareagovali domáce psy

DNES - 20:16Zaujímavosti

Kamera zachytila, ako sa psy pokúšali ochrániť svoj domov.

Z ľudí z tejto skupiny sú častejšie narcisti

Z ľudí z tejto skupiny sú častejšie narcisti

DNES - 19:02Zaujímavosti

Ľudia, ktorí trpia touto duševnou poruchou, najčastejšie vykazujú zároveň aj známky narcizmu.

Abstinujúca alkoholička: Takto som si uvedomila, že mám problém

Abstinujúca alkoholička: Takto som si uvedomila, že mám problém

DNES - 7:30Zaujímavosti

Vysoko funkčný alkoholizmus nespôsobuje rovnaké množstvo problémov ako tradične vnímaná závislosť na alkohole, preto je ťažšie ho spoznať. Toto pomohlo sestričke v hospici.

Pred 80 rokmi oslobodila Červená armáda obec Kalinov, prvú v Československu

Pred 80 rokmi oslobodila Červená armáda obec Kalinov, prvú v Československu

DNES - 6:44Zaujímavosti

Obec Kalinov, ležiaca v okrese Medzilaborce na východnom Slovensku, je oficiálne označovaná za prvú oslobodenú v Československu počas 2. svetovej vojny.