• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
18°Bratislava

SaS: Zdravotníctvo má v dôsledku konsolidácie prísť o takmer 260 miliónov eur

  • DNES - 11:23
  • Bratislava
SaS: Zdravotníctvo má v dôsledku konsolidácie prísť o takmer 260 miliónov eur

Navrhovaná konsolidácia verejných financií môže spôsobiť kolaps zdravotníctva, pretože z tejto oblasti sa má vziať takmer 260 miliónov eur.

Tvrdia to predstavitelia opozičných strán. Spôsobí to podľa nich znižovanie platov zdravotníkov. Kritizujú, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) voči tejto zmene nebojuje.

Zdravotníctvu sa má zobrať takmer 260 miliónov eur. Peniaze, ktoré mali byť určené na mzdy zdravotníckych pracovníkov, do rezortu nepotečú,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Szalay (SaS). Čakal by, že Dolinková sa bude voči takýmto snahám o konsolidáciu ozývať. „Ministerka Dolinková povedala, že to berie na vedomie a za svoj rezort nebojuje,“ dodal s tým, že aj toto je jeden z dôvodov na jej odvolávanie.

Ak nepríde v budúcom roku do zdravotníctva 260 miliónov eur, zvýši sa podľa Szalaya odchod slovenských zdravotníkov do zahraničia. Dodal, že stúpnu aj čakacie lehoty a zvýši sa poplatkové zaťaženie pacientov. „Je to priamom v rozpore s tým, čo vláda avizovala, že chce v zdravotníctve dosiahnuť,“ skonštatoval.

SaS tvrdí, že konsolidácia by sa nemala diať takýmto spôsobom. Súhlasia so šéfom SNS Andrejom Dankom, ktorý sa chce Dolinkovej pýtať na situáciu v rezorte zdravotníctva. Szalay zároveň ocenil, že balík konsolidácie obsahuje aj návrh transformácie nemocníc na akciové spoločnosti.

Poslanec Peter Stachura (KDH) v reakcii na konsolidáciu v zdravotníctve poukázal na to, že v iných krajinách nie sú platy zdravotníkov zadefinované zákonom. „To je taká akože vymoženosť našich zdravotníkov, že sa to takto dostalo do zákona, vo všeobecnosti v iných krajinách sa vždy vyjednáva po určitom čase a vyjednávajú odborové združenia, vyjednávajú s poskytovateľmi o navýšení platov, čo sa u nás, samozrejme, nedeje,“ skonštatoval. Dodal, že lekárom sa tak budú valorizovať platy o tri percentá.

U sestier alebo u iných nelekárskych zdravotníckych pracovníkov je podľa Stachuru stále priestor na to, aby sa platy zvyšovali rýchlejšie ako inflácia. Taktiež by sa mohol ponúkať náborový príspevok. „Myslíme, že je veľmi nešťastné okresať všetkým zdravotníkom takýmto spôsobom mzdy a vlastne ich zastabilizovať na nulovom navýšení, keď si odrátame infláciu, ktorú tu máme,“ povedal poslanec.

Oskar Dvořák (PS) takisto poukázal na to, že priamo z platov sa ide všetkým zdravotníkom brať 260 miliónov eur. „Toto opatrenie je naozaj výsmech a pľuvanec zdravotníkom do tváre. Navyše prichádza v čase, keď sa slovenské zdravotníctvo nachádza v hlbokej personálnej kríze - chýbajú tisíce lekárov a desaťtisíce sestier,“ skonštatoval na štvrtkovom brífingu. Dolinková podľa neho krízu ešte viac prehlbuje. „Tento krok spôsobí, že lekári a iní zdravotníci budú vo väčšej miere odchádzať do zahraničia. Ambulancie budú mať menej finančných prostriedkov, čo v čase rastúcich cien spôsobí, že pacienti pocítia zhoršenie kvality starostlivosti. Menej peňazí pre ambulancie znamená vyššie poplatky pre občanov,“ doplnil. Dvořák tvrdí, že za rok vo funkcii ministerka dokázala dostať Všeobecnú zdravotnú poisťovňu z prebytku osem miliónov eur do 150-miliónového deficitu. „Navyše, Európsky súd vo svojom rozhodnutí poukázal na takmer miliardový dlh nemocníc, ktorý ministerka za posledný rok nijako neriešila,“ uzavrel.

Opatrenie, ktorým sa má zdravotníctvu vziať takmer 260 miliónov eur, kritizuje aj hnutie Slovensko. Poslanec a exminister zdravotníctva Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ) upozornil na to, že zmeny sa dejú bez diskusie. „Budúci rok a v ďalších rokoch sa táto suma samozrejme bude navyšovať,“ skonštatoval na tlačovej konferencii. Prinesie podľa neho trvalé zníženie platov zdravotníkov, pretože sa robí zmenou zákona. Transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti označil za veľmi zlý krok, ktorý sa roky vo verejnom priestore opakovane objavuje. „Administratívny krok, akým je zmena právnej formy, kvalitu manažmentov a hospodárenia nemocníc nezmení a zmeniť nemôže,“ podotkol Krajčí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

DNES - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

DNES - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

DNES - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

DNES - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

DNES - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.