• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
16°Bratislava

Pre poškodený most v Kremničke uzatvárajú rýchlostnú cestu R1

  • VČERA - 18:35
  • Banská Bystrica
Pre poškodený most v Kremničke uzatvárajú rýchlostnú cestu R1

Krízový štáb mesta Banská Bystrica prijal vo štvrtok popoludní radikálnejšie opatrenia v súvislosti s havarijným stavom mosta v Kremničke, ktorý vedie ponad rýchlostnú cestu R1. Frekventovanú cestu R1 uzatvárajú.

Padlo aj definitívne rozhodnutie, že most, ktorý je prvým pri vstupe do Banskej Bystrice v smere od Zvolena, zbúrajú. Informoval o tom primátor Ján Nosko.

Ako zdôraznil zástupca riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici Vladimír Farkaš, podobné obmedzenia v Banskej Bystrici ešte nemali. Avizoval, že to spôsobí dlhé kolóny a výrazné zdržanie motoristov.

Hlavná obchádzková trasa v prípade tranzitnej dopravy bude v Ružomberku odklonená na Martin a Žilinu, čo by už malo fungovať. Pre Banskú Bystricu a širšie okolie vedie obchádzková trasa v smere zo Zvolena na Banskú Bystricu, kde R1 je presmerovaná do jedného jazdného pruhu a zvedená výjazdom na Sliač, odkiaľ pokračuje cestou 1/69 až na križovatku Badín, Vlkanová a cez obce Badín, Rakytovce, Kremnička na Sládkovičovu ulicu a Radvanský most,“ vysvetlil Farkaš.

Uzavretie 50-ročného mosta pre všetku dopravu si vyžiadali výsledky statického posudku po vykonanej pravidelnej prehliadke mosta, ktorý radnica dostala v stredu (18. 9.). Vykonaná hlavná mostná prehliadka zistila viacero závažných porúch na nosnej konštrukcii. Most uzavreli už vo štvrtok o 10.00 h.

Tento most bol posudkom zaradený do triedy sedem, čo je havarijný stav. Predchádzajúca prehliadka pritom konštatovala stav 4 - 5, čiže došlo k náhlemu zhoršeniu stavu tohto mosta, čo môže mať súvis aj s dažďom a jeho zavodnením. Dnes ráno sme hneď zvolali pracovnú skupinu za účasti odborných útvarov mesta, zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), Slovenskej správy ciest (SSC) a dopravnej polície,“ vysvetlil Nosko s tým, že v tejto súvislosti vyhlásili mimoriadnu situáciu a pristúpili k bezodkladnému opatreniu, a teda uzavretiu mosta nielen pre autá, ale i pre cyklistov a peších.

Ako tiež primátor zdôraznil, situáciu komplikuje aj fakt, že mesto nemá k mostu jednoznačný vlastnícky vzťah a nemá ho ani NDS. Spoločne aj s ministerstvom dopravy však musia nájsť najoptimálnejšie riešenie, ako sa so stavom mosta vyrovnať.

Podľa Noska akékoľvek opravy by boli ekonomicky neefektívne, a preto sa aktuálne javí ako najlepšie riešenie jeho zbúranie.

Napriek nejasnému vlastníctvu mosta som rozhodol, že pristúpime k jeho urýchlenému zbúraniu, aby mohla byť rýchlostná cesta čo najskôr sprejazdnená, a aby nemalo presmerovanie dopravy z R1 negatívne dopady na našich obyvateľov,“ konštatoval Nosko.

Za NDS sme maximálne súčinní, okamžite sme pricestovali do Banskej Bystrice. Naši kolegovia z najbližších stredísk poskytujú rovnako plnú súčinnosť. Je záujmom nás všetkých, aby R1 bola opäť sprejazdnená,“ doplnil riaditeľ NDS Filip Macháček.

Ako ubezpečil štátny tajomník ministerstva dopravy Igor Choma, ministerstvo spolu s NDS bude poskytovať plnú súčinnosť mestu Banská Bystrica. „Chceme poprosiť o rešpektovanie dopravného značenia a pokynov polície, ktoré motoristov odklonia na obchádzkové trasy. Keďže ide o mimoriadne situáciu, prosím o trpezlivosť a pochopenie. Naším cieľom je v prvom rade bezpečnosť vodičov a čo najrýchlejšie sprejazdnenie tohto úseku,“ zdôraznil Choma.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečný produkt

Pepco sťahuje z predaja nebezpečný produkt

VČERA - 20:58Ekonomické

Zákazníci by tento produkt nemali používať.

Leyenová: Štáty postihnuté záplavami môžu čerpať prostriedky z fondov EÚ

Leyenová: Štáty postihnuté záplavami môžu čerpať prostriedky z fondov EÚ

VČERA - 20:32Ekonomické

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v minulých dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu.

Habeck: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen

Habeck: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen

VČERA - 20:31Ekonomické

Uviedol to vo štvrtok minister hospodárstva Robert Habeck. Reagoval tak na otázky médií o možnom rozsiahlom prepúšťaní v najväčšej automobilke v krajine.

Vyššie ceny plynu sa dotknú časti domácností. Ministerstvo hospodárstva pripravuje systém pomoci

Vyššie ceny plynu sa dotknú časti domácností. Ministerstvo hospodárstva pripravuje systém pomoci

VČERA - 17:54Ekonomické

Ministerstvo hospodárstva SR pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Taktiež sa snaží zabezpečiť cenovo výhodný plyn z východu.