• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
15°Bratislava

Žena po farbení vlasov dočasne prišla o zrak. Lekári varujú pred touto farbou

  • DNES - 18:29
  • Francúzsko
Žena po farbení vlasov dočasne prišla o zrak. Lekári varujú pred touto farbou

Po domácom farbení žena na niekoľko mesiacov prišla o zrak.

Žena, ktorá túžila po novej farbe vlasov, dočasne prišla o zrak v dôsledku závažnej reakcie na kozmetický výrobok. Nemenovaná 61-ročná Francúzka použila voľne predajnú farbu na vlasy a po niekoľkých dňoch si všimla, že má rozmazané videnie. Pri vyšetrení sa zistilo, že má vážne príznaky retinopatie. Ide o poškodenie ciev, ktoré vyživujú tkanivo citlivé na svetlo v zadnej časti oka.

Lekári v štúdii zverejnenej v odbornom časopise JAMA Ophthalmology uviedli, že príčinou bolo použitie farby na vlasy s obsahom parafenylendiamínu (PPD). Parafenyléndiamín, ktorý patrí do skupiny chemických látok nazývaných aromatické amíny, bol už v minulosti spájaný so zdravotnými problémami.

Parafenyléndiamín sa nachádza najmä v tmavších farbách

Foto: Skrypnykov Dmytro/Shutterstock.com

Ide o bežnú zložku mnohých farieb na vlasy a je hlavnou príčinou alergických reakcií na tieto výrobky. Táto chemikália sa nachádza v obzvlášť vysokom množstve v tmavších odtieňoch. Podľa lekárov sa farba na vlasy žene nedostala do očí, čo naznačuje, že chemikália sa do krvného obehu dostala iným spôsobom.

Trvalo štyri mesiace, kým sa pacientke zrak vrátil do normálu. Lekári dodali, že pacientka po prechode na farbu na vlasy bez parafenylendiamínu nemala počas štyroch rokov sledovania žiadne ďalšie problémy.

Poznamenali však, že sa u nej objavili známky poškodenia očí, ktoré sa bežne spájajú so starobou. V závere lekári uviedli, že prípady retinopatie vyvolanej farbami na vlasy sú naďalej veľmi zriedkavé.

Vyslovili teóriu, že parafenylendiamín sa môže dostať do krvného obehu cez malé ranky na pokožke hlavy a tak narušiť normálne chemické reakcie, ktoré udržiavajú bunky v oku zdravé.

Poznamenali však, že ide zatiaľ len o teóriu a že v iných hlásených prípadoch tohto javu neboli zaznamenané žiadne takéto rany na pokožke hlavy.

Výrobky obsahujúce parafenyléndiamín sú bezpečné, keďže jeho povolené množstvo vo farbách na vlasy je prísne kontrolované. Väčšina reakcií na parafenylendiamín je spôsobená tým, že ľudia nedodržiavajú pokyny na používanie farieb na vlasy a náhodou ich použijú príliš veľa.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, jamanetwork.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Terapeut: 5 varovných znamení, že sa z vás neskôr stane alkoholik

Terapeut: 5 varovných znamení, že sa z vás neskôr stane alkoholik

DNES - 20:25Zdravie

Ak sa spoznáte v niektorom z piatich varovných príznakov, hrozí, že v budúcnosti prepadnete závislosti na alkohol.

Nadmerný rast chĺpkov na tvári: 2 problémy, ktoré s tým môžu súvisieť

Nadmerný rast chĺpkov na tvári: 2 problémy, ktoré s tým môžu súvisieť

20:07 20.09.2024Zdravie

Ak sa ako žena cítite nekomfortne kvôli nadmernému ochlpeniu tváre, zistite najprv, či váš problém nesúvisí s niektorým z týchto dvoch problémov.

3 kroky, ako piť alkohol, aby vám nenarušil spánok

3 kroky, ako piť alkohol, aby vám nenarušil spánok

21:39 18.09.2024Zdravie

Alkohol narúša kvalitu spánku najmä pri pití veľkého množstva. Takto dokážete minimalizovať jeho negatívne účinky.

Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche

Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche

9:45 18.09.2024Zdravie

Slivky sú zdrojom množstva zdraviu prospešných živín. Okrem iného obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím pomáhajú proti zápche.