• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
23°Bratislava

LOZ kritizuje konsolidačné opatrenia, v nemocniciach zbiera výpovede z nadčasov

  • DNES - 12:21
  • Bratislava
LOZ kritizuje konsolidačné opatrenia, v nemocniciach zbiera výpovede z nadčasov

Lekárske odborové združenie (LOZ) začalo v nemocniciach zbierať výpovede z nadčasovej práce.

Reaguje tak na navrhované konsolidačné opatrenia pre zdravotníctvo, ktoré podľa neho spôsobia ďalší odlev odborníkov do zahraničia. Lekárski odborári zároveň potvrdili, že sú pripravení podstúpiť aj ďalšie kroky a vyzývajú vládu, aby avizované opatrenia prehodnotila. Informovali o tom na piatkovej tlačovej konferencii.

LOZ vyzýva vládu SR, aby prestala s deštrukciou memoranda z roku 2022, ktoré po výpovediach viac ako 2100 nemocničných lekárov malo zabezpečiť nielen sociálny zmier v zdravotníctve, ale vďaka dohode na postupnom plnení všetkých ôsmich požiadaviek malo postupne dochádzať k zlepšovaniu kritickej situácie v slovenskom zdravotníctve. Lekári sú pripravení, že nebudú vykonávať nútené nadčasy a pohotovosť nad zákonné limity. Zdravotníci sú jediní zamestnanci na Slovensku, ktorým vláda znižuje v rámci tzv. konsolidačného balíčka dohodnutú úpravu ich základnej mzdy, a to aj na ďalšie roky do budúcnosti. Pri stave, že lekári a sestry chýbajú slovenským občanom, vláda spôsobí, že Slovensko bude produkovať lekárov a sestry pre zahraničie,“ upozornil šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

LOZ si podľa jeho slov uvedomuje potrebu konsolidácie verejných financií, no nerozumie, prečo vláda hľadá peniaze v chýbajúcich zdravotníkoch. „Vláda pána Fica týmito krokmi pomáha finančným skupinám a nie pacientom, narúša sociálny zmier, vyháňa posledné sestry a skúsených lekárov z našich nemocníc a mladých zdravotníkov vyháňa do zahraničia,“ skonštatoval Visolajský. Zároveň vyzval vládu, aby navrhované zmeny prehodnotila.

LOZ kritizuje aj avizovaný návrh, podľa ktorého by sa mali nemocnice transformovať na akciové spoločnosti. „V stave, keď štátnym nemocniciam nie sú od zdravotných poisťovní preplácané ani náklady na riadne poskytnutú zdravotnú starostlivosť, nemôže premena na akciové spoločnosti znamenať nič iné ako snahu o privatizáciu štátnych nemocníc,“ poznamenali odborári.

Vládna koalícia v utorok (17. 9.) predstavila balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie má byť okrem iného aj spomalenie valorizácie platov zdravotníkov v ambulantnom aj nemocničnom sektore na tri percentá na jeden rok. Vláda tiež navrhuje, aby sa nemocnice transformovali na akciové spoločnosti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prípadom pádu chlapca z okna školy sa zaoberá polícia

Prípadom pádu chlapca z okna školy sa zaoberá polícia

DNES - 13:44Domáce

Zranený chlapec je naďalej v umelom spánku.

Rezort vnútra vybral dve nehnuteľnosti na bývanie ústavných činiteľov

Rezort vnútra vybral dve nehnuteľnosti na bývanie ústavných činiteľov

DNES - 13:37Domáce

Ministerstvo vnútra SR zatiaľ vybralo dve nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu na ubytovanie najvyšších ústavných činiteľov.

Nemocnice varujú: Navrhnuté konsolidačné opatrenia môžu spôsobiť kolaps

Nemocnice varujú: Navrhnuté konsolidačné opatrenia môžu spôsobiť kolaps

DNES - 13:36Domáce

Znižovanie finančných prostriedkov v zdravotníctve, ktoré vláda plánuje v rámci konsolidačného balíčka na rok 2025, môže vyústiť do kolapsu celého sektora.

Víkend na ceste I/18 pri Strečne bude bez dopravných obmedzení

Víkend na ceste I/18 pri Strečne bude bez dopravných obmedzení

DNES - 13:35Domáce

Až do pondelka 23. septembra bude prejazd kritickým úsekom cesty obojsmerný bez obmedzení.