• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
17°Bratislava

Rusko: Prípadná konfrontácia Kyjeva a Minska by mala katastrofálne dôsledky

  • DNES - 18:02
  • Moskva
Rusko: Prípadná konfrontácia Kyjeva a Minska by mala katastrofálne dôsledky

Rusko v piatok varovalo Západ a Ukrajinu pred "katastrofálnymi dôsledkami", ak by Kyjev konfrontoval Bielorusko, a zdôraznilo, že by zakročilo na obranu svojho blízkeho spojenca, na území ktorého nasadilo taktické jadrové zbrane, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová povedala novinárom, že Moskva má obavy z čoraz „provokatívnejších“ aktivít na hraniciach s Bieloruskom a nevylúčila, že by mohlo dôjsť k pokusom o eskaláciu v regióne.

Niekoľko dní po prekvapivom vpáde Ukrajiny do ruskej Kurskej oblasti 6. augusta bieloruský prezident Alexandr Lukašenko - lojálny spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina - bez toho, aby poskytol dôkazy, naznačil, že Kyjev môže zvažovať útok na Bielorusko.

Minsk, ktorý obvinil ukrajinské drony z narúšania jeho vzdušného priestoru, neskôr oznámil, že na svoju hranicu s Ukrajinou vysiela ďalšie jednotky. Kyjev informoval, že v pohraničnej oblasti žiadne väčšie zmeny nezaznamenal.

Berieme na vedomie prijaté informácie o zintenzívnení aktivít ukrajinských síl v pohraničnej oblasti,“ povedala Zacharovová. „Tieto skutočnosti vnímame a uvedomujeme si neustále pokusy ukrajinskej strany o používanie dronov a vysielanie teroristov do republiky,“ dodala.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia v auguste uviedlo, že krajina „nikdy nepodnikla a nikdy nepodnikne akékoľvek nepriateľské kroky voči bieloruskému ľudu“.

S odkazom na vpád Ukrajiny do Kurskej oblasti Zacharovová vyhlásila, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukázal, že je schopný „bezohľadných krokov“ a obvinila ho z koordinácie činnosti s Washingtonom pred novembrovými americkými prezidentskými voľbami.

Podľa tejto logiky teda nevylučujeme možnosť, že tieto deštruktívne sily by mohli vyvolať pohyb a eskaláciu situácie v regióne,“ povedala hovorkyňa.

Zacharovová tiež uviedla, že Rusko a Bielorusko sú súčasťou „zväzového štátu“ a kooperujú na obrane spoločných hraníc, a zdôraznila, že v Bielorusku je nasadené spoločné regionálne vojenské zoskupenie spolu s ruskými taktickými zbraňami.

Praktická realizácia ľubovoľných scenárov, ktoré sú agresívne voči Minsku, prinesie katastrofálne dôsledky nielen pre Ukrajinu, ale aj pre jej podporovateľov,“ dodala hovorkyňa.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ženu, ktorej firmu spájali s pagermi z Libanonu, vraj chránia tajné služby

Ženu, ktorej firmu spájali s pagermi z Libanonu, vraj chránia tajné služby

DNES - 19:00Zahraničné

Žena, ktorej spoločnosť spájali s tisíckami pagerov, ktoré tento týždeň vybuchli v Libanone a Sýrii, je pod ochranou maďarských tajných služieb.

Kyjev obmedzuje používanie Telegramu pre obavy o bezpečnosť

Kyjev obmedzuje používanie Telegramu pre obavy o bezpečnosť

DNES - 16:26Zahraničné

Ukrajina v piatok oznámila, že obmedzuje používanie aplikácie Telegram vo vládnych inštitúciách, bezpečnostných zložkách aj armáde, a to pre obavy o národnú bezpečnosť.

České dráhy obnovia spoje z Prahy do Žiliny, od pondelka aj do Košíc

České dráhy obnovia spoje z Prahy do Žiliny, od pondelka aj do Košíc

DNES - 15:44Zahraničné

České dráhy (ČD) v sobotu obnovia diaľkové spoje z Prahy do Žiliny, ktoré prechádzajú cez Ostravu. Od pondelka pribudnú ďalšie, pričom jeden z nich pôjde až do Košíc.

Peskov: Rusko včas dobyje späť svoje územie v Kurskej oblasti

Peskov: Rusko včas dobyje späť svoje územie v Kurskej oblasti

DNES - 14:01Zahraničné

Ruské sily "včas" obnovia kontrolu Ruska nad pohraničnou Kurskou oblasťou, do ktorej v auguste vtrhli ukrajinské sily. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.