• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
12°Bratislava

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

  • DNES - 6:40
  • Londýn
Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

Britský premiér Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

Podľa zistení televízie Sky News zverejnených v stredu, citovaných agentúrou AFP a prevzatých TASR, dostal Starmer od decembra 2019 dary v hodnote viac ako 107.145 libier (127.278 eur), čo je oveľa viac ako ostatní členovia parlamentu.

Medzi nimi boli pozvánky na futbalové zápasy v hodnote viac ako 40.000 libier, lístky na koncerty vrátane toho v podaní popovej speváčky Taylor Swift, ale aj bezplatné ubytovanie či oblečenie.

Väčšinu z týchto darov, ktoré sú legálne a sú deklarované v parlamentnom registri, dostal Starmer v čase, keď bol lídrom opozície.

Podobné dary však dostával aj po svojom príchode na Downing Street, kam sa presťahoval po víťazstve labouristov v parlamentných voľbách začiatkom júla.

Jeho hlavným darcom je Waheed Alli, multimilionár a člen Snemovne lordov, ktorý Starmerovi daroval „obleky do práce“ v hodnote 16.200 libier a niekoľko párov okuliarov.

Starmerova manželka Victoria dostala zasa značkové oblečenie v hodnote viac ako 5000 libier. Tento dar od Waheeda Alliho pritom Starmer nenahlásil do parlamentného registra.

Úrad premiéra na londýnskej Downing Street v piatok večer po niekoľkých dňoch kontroverzií vydal vyhlásenie, v ktorom deklaroval, že dary na zaobstaranie si oblečenia nebudú prijímať ani vicepremiérka Angela Raynerová a ministerka financií Rachel Reevesová, ktoré sa tomu doteraz nevyhýbali.

Veľmi ostro Starmera kritizovala konzervatívna poslankyňa Kemi Badenochová, kandidátka na post líderky toryovcov. Pripomenula mu, že kým Starmer bol v opozícii, často kritizoval svojich predchodcov za to, že nemajú kontakt s ľuďmi, a teraz koná podobne.

Spory okolo darov pre politikov v Británii prichádzajú v čase, keď vláda občanov vyzvala, aby si s vidinou lepšej budúcnosti teraz „pritiahli opasky“. Starmerov kabinet oznámil aj zrušenie príspevku na energie pre desať miliónov dôchodcov, čo je veľmi kontroverzné opatrenie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

DNES - 7:15Zahraničné

Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú.

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

Mohamed Al-Fayed údajne sexuálne zneužil desiatky žien

DNES - 6:04Zahraničné

Civilné žaloby podalo najmenej 37 žien z celého sveta na luxusný londýnsky obchodný dom Harrods a parížsky luxusný hotel Ritz.

Kara-Murza: Treba začať pripravovať prechod Ruska k demokracii, bude to čoskoro

Kara-Murza: Treba začať pripravovať prechod Ruska k demokracii, bude to čoskoro

DNES - 5:53Zahraničné

Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu.

USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace

USA chystajú najväčší balík zbrojnej pomoci pre Ukrajinu za posledné mesiace

VČERA - 21:13Zahraničné

Spojené štáty pripravujú pre Ukrajinu balík vojenskej pomoci v hodnote 375 miliónov dolárov (336 miliónov eur), ktorým by sa mal zvrátiť niekoľkomesačný trend menších balíkov.