• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
16°Bratislava

Do kancelárií vo veľkých nemeckých mestách sa vracajú zamestnanci

  • DNES - 10:13
  • Berlín
Do kancelárií vo veľkých nemeckých mestách sa vracajú zamestnanci

Do kancelárií vo veľkých nemeckých mestách sa čoraz častejšie vracajú zamestnanci, aj keď ich počet stále nedosiahol úroveň pred pandémiou ochorenia COVID-19.

Ukázal to tento týždeň prieskum realitnej spoločnosti Jones Lang LaSalle (JLL). TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Podľa výsledkov prieskumu zamestnanci firiem v Berlíne, Hamburgu, Mníchove, Kolíne nad Rýnom, vo Frankfurte nad Mohanom, v Düsseldorfe a Stuttgarte pracujú v kanceláriách približne 3,6 dňa v týždni. To je viac ako priemer 3,2 dňa v týždni v roku 2023, ale menej než štyri dni, ktoré odpracovali v kanceláriách pred pandémiou.

Miera obsadenosti kancelárií v uvedených siedmich mestách je teraz 72 %, čo je stále menej než 79 % pred tým, ako pandémia v roku 2020 ochromila globálnu ekonomiku a zmenila pracovné návyky miliónov nemeckých zamestnancov schopných pracovať z domu.

Mnohé firmy sa až teraz snažia prilákať alebo prinútiť zdráhajúcich sa zamestnancov k návratu do kancelárií. Amazon napríklad tento týždeň nariadil svojim zamestnancom na celom svete, aby sa vrátili do kancelárií.

V Nemecku návrat do kancelárie naberá na obrátkach a čoraz viac spoločností si stanovuje pevný počet pracovných dní v kancelárskych budovách,“ povedal Helge Scheunemann z JLL.

Tento trend je badateľný v rôznych odvetviach vrátane IT sektora. JLL však neočakáva „úplný návrat ku kompletnému týždňu v kancelárii v krátkodobom až strednodobom horizonte“.

Scheunemann sa domnieva tiež, že „v najbližších rokoch bude diskusia o práci na diaľku nahradená intenzívnejšou debatou o štvordňovom pracovnom týždni“.

Štúdia JLL je v rozpore so zisteniami mníchovského inštitútu Ifo, ktorý začiatkom tohto mesiaca uviedol, že „napriek volaniu firiem po návrate do kancelárií sa zaviedla pravidelná práca z domu“.

Správa JLL bola založená na prieskume medzi 1530 kancelárskymi pracovníkmi v siedmich mestách v júni.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V bratislavskom Ružinove plánujú revitalizovať vnútroblok

V bratislavskom Ružinove plánujú revitalizovať vnútroblok "Fontána pre Zuzanu"

DNES - 8:44Ekonomické

V bratislavskom Ružinove plánujú revitalizovať vnútroblok "Fontána pre Zuzanu" na Kupeckého ulici s detským ihriskom.

Hnutie Slovensko chce v parlamente navrhnúť zníženie platov premiéra a ministrov

Hnutie Slovensko chce v parlamente navrhnúť zníženie platov premiéra a ministrov

VČERA - 18:51Ekonomické

Opozičné hnutie Slovensko plánuje v pondelok do Národnej rady predložiť návrh na zníženie platov ministrov a predsedu vlády. Ich platy by chceli vrátiť na pôvodnú úroveň z januára 2024.

Prezident podpísal nové zdanenie elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok

Prezident podpísal nové zdanenie elektronických cigariet a nikotínových vrecúšok

VČERA - 16:35Ekonomické

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky.

Premiér: Z 10 mld. eur fondov EÚ na povodne pre SR pripadne jedna miliarda eur

Premiér: Z 10 mld. eur fondov EÚ na povodne pre SR pripadne jedna miliarda eur

VČERA - 16:00Ekonomické

Z 10 miliárd eur kohéznych fondov EÚ na povodne pre Slovensko pripadne jedna miliarda eur.