• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
23°Bratislava

Prezident Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN

  • DNES - 13:17
  • Bratislava
Prezident Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu do USA, vystúpi aj na pôde OSN

Prezident SR Peter Pellegrini odcestuje v nedeľu (22. 9.) do Spojených štátov amerických na 79. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN).

V pondelok (23. 9.) by mal vystúpiť na Samite budúcnosti v New Yorku, kde ho čaká viacero vystúpení i stretnutí, od štvrtka (26. 9.) bude jeho cesta pokračovať v Cedar Rapids v Iowe. Návrat hlavy štátu na Slovensko sa očakáva v sobotu (28. 9.). TASR o tom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Na Samite budúcnosti v New Yorku sa stretnú svetoví lídri s cieľom dosiahnuť nový medzinárodný konsenzus a obnoviť dôveru v multilateralizmus. „Má byť impulzom pre plnenie starých záväzkov i pre riešenie nových výziev vrátane mierového využívania vesmíru a nových technológií, akou je napríklad umelá inteligencia,“ priblížil odbor komunikácie.

Prezident vystúpi s prejavom aj v rámci všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN v stredu (25. 9.) a zúčastní sa tiež na otvorenej diskusii Bezpečnostnej rady OSN na vysokej úrovni na tému „Schopnosť viesť smerom k mieru“. Bilaterálne rokovania by mal absolvovať s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom i ďalšími hlavami štátov, rovnako tak s prezidentom Svetového židovského kongresu Ronaldom Lauderom.

Diskusia s Pellegrinim uzavrie v utorok (24. 9.) v New Yorku podujatie Slovak Pro Summit 2024. Ide o platformu, ktorej cieľom je posilnenie spolupráce odborníkov medzi oboma krajinami prostredníctvom Slovákov žijúcich v USA. Prezident sa zapojí do diskusie o budúcnosti Slovenska a o tom, ako môže slovenská zahraničná komunita pomôcť formovať ďalší rozvoj krajiny.

Návšteva slovenskej hlavy štátu v USA bude od štvrtka pokračovať v Cedar Rapids. Pri príležitosti 50. výročia založenia tam navštívi Národné české a slovenské múzeum a knižnicu. Spolu s prezidentom ČR Petrom Pavlom odhalia nový orloj na zrenovovanej hodinovej veži v štýle historických hodín na pražskej Staromestskej radnici. V jeho programe je aj stretnutie s predstaviteľmi štátu Iowa.

Príchod prezidenta späť na Slovensko sa očakáva v sobotu ráno.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

DNES - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

DNES - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.

Takáč: Koalícia neplánuje navrhovať podpredsedu NRSR, čaká na návrh PS

Takáč: Koalícia neplánuje navrhovať podpredsedu NRSR, čaká na návrh PS

DNES - 14:32Domáce

Koalícia neplánuje navrhovať kandidáta na podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Čaká na návrh Progresívneho Slovenska (PS) ako najväčšej opozičnej strany.

Polícia vyšetruje vraždu ženy v Košiciach, podozrivú osobu zadržali

Polícia vyšetruje vraždu ženy v Košiciach, podozrivú osobu zadržali

DNES - 14:15Domáce

Polícia vyšetruje obzvlášť závažný zločin vraždy v Košiciach. Telo ženy bez známok života s bodným zranením našli v sobotu ráno.