• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
22°Bratislava

Končí sa spolupráca vedcov z Ruska s CERN-om, začínajú pracovať doma

  • DNES - 16:23
  • Tomsk
Končí sa spolupráca vedcov z Ruska s CERN-om, začínajú pracovať doma

Výskumníci z Tomskej polytechnickej univerzity (TPU), ktorí doteraz spolupracovali s Európskym laboratóriom časticovej fyziky (CERN), sa už doma pripojili k ruským projektom. Uviedla to v sobotu ich univerzita, informuje TASR podľa agentúry TASS a webu Nature.

Vedecký týždenník Nature tento týždeň informoval, že CERN ku 30. novembru ukončí spoluprácu s vedcami, ktorí sú pridružení k ruským inštitúciám, ak sa nepresťahujú do zariadení mimo krajiny. Tento dátum predstavuje oficiálny koniec vzájomnej spolupráce, ktorú sa CERN rozhodol ukončiť po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Všetkých osem výskumníkov z univerzity ... sa už vrátilo do Ruska a spolupracuje s vedeckými projektami, ako je Sibírsky kruhový zdroj fotónov (SKIF) a Bajkal-GVD a Tajga,“ uviedol Alexej Gogolev, prorektor pre vedu a strategické projekty TPU.

CERN sa pre ruskú inváziu na Ukrajine zaviazal ukončiť spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom po vypršaní platnosti vzájomných dohôd. V prípade Bieloruska to bolo 27. júna, čím sa ukončili zmluvy s približne 20 výskumníkmi. Od 1. decembra sa to bude vzťahovať aj na vedcov z Ruska, dovtedy musia vrátiť všetky povolenia na pobyt vo Francúzsku alebo Švajčiarsku, kde ležia zariadenia CERN-u.

Rusko sa nikdy nestalo plnoprávnym členským štátom CERN-u, ale štatút pozorovateľa umožnil stovkám vedcov z ruských inštitúcií podieľať sa napríklad na experimentoch veľkého hadrónového urýchľovača (LHC).

Ak ste naozaj chceli zostať, aby ste mohli dokázať, že niečo (vedecky) dokážete, v posledných dvoch rokoch sa naskytlo veľa príležitostí,“ povedal pre Nature ruský fyzik pracujúci na experimentoch LHC, ktorý požiadal o zachovanie anonymity. Svoju štátnu príslušnosť zmenil v roku 2022, pretože jeho inštitút zverejnil vyhlásenie na podporu ruskej vojny na Ukrajine.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Turecký líder Erdogan sa chce stretnúť so sýrskym prezidentom Asadom

Turecký líder Erdogan sa chce stretnúť so sýrskym prezidentom Asadom

DNES - 19:00Zahraničné

Turecký prezident uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

Zelenskyj: USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku

DNES - 13:47Zahraničné

Spojené štáty a Británia nepovolili Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska zrejme zo strachu z eskalácie.

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

Lavrov: Rusko a Čína už vojensky spolupracujú, alianciu nepotrebujú

DNES - 7:15Zahraničné

Moskva and Peking nepotrebujú vytvárať spoločnú vojenskú alianciu, keďže armády oboch štátov už úspešne spolupracujú.

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

Britský premiér čelí kritike za prijímanie darov

DNES - 6:40Zahraničné

Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.