• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
23°Bratislava

HZS pomáhala horolezcom, ktorí uviazli v exponovanom teréne vo Vysokých Tatrách

  • DNES - 11:34
  • Vysoké Tatry
HZS pomáhala horolezcom, ktorí uviazli v exponovanom teréne vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali v sobotu (21. 9.) neskoro večer dvom slovenským horolezcom, ktorí uviazli v tme v exponovanom teréne v oblasti Cmitra. Ako Horská záchranná služba (HZS) informovala na svojej webovej stránke, mužom vo veku 45 a 49 rokov pomáhali záchranári zo Starého Smokovca.

Na miesto, kde sa horolezci nachádzali, sa dostali pomocou lanovej techniky s vytvorením niekoľkých istiacich bodov. Následne s nimi, opäť s použitím istenia lanovou technikou, zostúpili exponovaným terénom,“ spresnili s tým, že ich ďalej sprevádzali na Skalnaté pleso k terénnemu automobilu HZS. Po prevoze do Starého Smokovca horolezci pokračovali už samostatne.

HZS v sobotu tiež pomáhala dvojici poľských horolezcov, ktorí pri návrate z Prostredného hrotu uviazli v oblasti Bráničkového žľabu. Záchranári informovali, že muž a žena nedisponovali dostatočným vybavením a nedokázali z miesta bezpečne zlaniť na zem. O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu, ktorá bola po medzipristátí v Starom Smokovci doplnená o dvoch horských záchranárov.

Akciu komplikovalo stmievanie a zhoršujúca sa viditeľnosť. Posádke vrtuľníka sa podarilo k uviaznutej dvojici vysadiť za pomoci palubného navijaka horských záchranárov, ktorí pripravili horolezcov na evakuáciu,“ uviedli s tým, že z miesta sa napriek snahe záchranárov podarilo evakuovať len jedného záchranára s horolezcom, ktorí boli letecky transportovaní do Starého Smokovca.

Druhý záchranár musel byť s horolezkyňou spustený palubným navijakom na chodník, nakoľko sa výrazne zhoršila viditeľnosť a nastala tma. Spoločne tak zostúpili pešo na Hrebienok, odkiaľ boli transportovaní terénnym vozidlom HZS do Starého Smokovca,“ doplnili. Odtiaľ dvojica horolezcov pokračovala na vlastnú žiadosť samostatne.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Medzi obcami Kúty a Brodské prišiel o život 21-ročný chodec

Medzi obcami Kúty a Brodské prišiel o život 21-ročný chodec

DNES - 13:09Domáce

Polícia v Senici vyšetruje smrť 21-ročného muža, ktorý prišiel o život na ceste medzi obcami Kúty a Brodské.

Andrej Danko: Tomáša Tarabu v sobotu v nemocnici operovali

Andrej Danko: Tomáša Tarabu v sobotu v nemocnici operovali

DNES - 13:01Domáce

Vicepremiéra a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) v sobotu (21. 9.) operovali.

V Miloslavove došlo nadránom k streľbe na vozidlo taxislužby

V Miloslavove došlo nadránom k streľbe na vozidlo taxislužby

DNES - 12:41Domáce

V obci Miloslavov - Alžbetin dvor v okrese Senec, na Kačínskej ulici, došlo v nedeľu nadránom k streľbe na vozidlo taxislužby. Incident sa zaobišiel bez zranení.

Blanár odcestoval v nedeľu do New Yorku, v USA má týždňový program

Blanár odcestoval v nedeľu do New Yorku, v USA má týždňový program

DNES - 11:19Domáce

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár odcestoval do New Yorku, kde sa, rovnako ako prezident SR Peter Pellegrini, zúčastní 79. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov.