• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
19°Bratislava

Biely dom: Vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela

  • DNES - 17:17
  • Washington/Brusel/Jeruzalem
Biely dom: Vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela

Regionálna vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela. Vyhlásil to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby po tom, čo rastúce napätie a prestrelky medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh vyvolali obavy z vypuknutia vojny na libanonsko-izraelských hraniciach. Znepokojenie v tejto súvislosti vyjadrila v nedeľu aj Európska únia.

Nemyslíme si, že eskalácia tohto vojenského konfliktu je v ich najlepšom záujme,“ uviedol Kirby pre americkú televíziu ABC. Dodal, že Washington toto povedal priamo aj izraelským predstaviteľom.

Situácia na izraelsko-libanonských hraniciach eskaluje a medzi Izraelom a Hizballáhom prichádza v posledných dňoch k rýchlo silnejúcim cezhraničným prestrelkám. Sever Izraela bol aj v noci na nedeľu vystavený intenzívnemu raketovému ostreľovaniu, v dôsledku ktorého sa museli mnohí ľudia ukryť v protileteckých krytoch.

Napätia je teraz oveľa vyššie než bolo čo i len pred niekoľkými dňami,“ upozornil Kirby. Zároveň dodal, že Spojené štáty stále veria, že ešte existuje čas a priestor na diplomatické riešenie a Washington na ňom pracuje.

Ofenzíva z Libanonu prišla po piatkovom izraelskom nálete v Bejrúte, pri ktorom zahynulo najmenej 45 ľudí vrátane dvoch vysokopostavených členov libanonského hnutia Hizballáh, ako aj žien a detí. Členovia Hizballáhu boli tento týždeň taktiež cieľom sofistikovaného útoku, pri ktorom explodovali ich pejdžre, čo si vyžiadalo život najmenej 37 ľudí a zranenia utrpelo viac ako 3000 osôb.

Druhý najvyššie postavený predstaviteľ Hizballáhu Naím Kásim pritom v nedeľu uviedol, že boj jeho hnutia s Izraelom vstupuje do novej fázy. „Vstúpili sme do novej fázy, konkrétne otvoreného zúčtovania,“ vyhlásil Kásim s tým, že Hizballáh je pripravený čeliť všetkým vojenským možnostiam.

Znepokojenie nad eskaláciou medzi Izraelom a Hizballáhom vyjadril v nedeľu aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. „Európska únia je mimoriadne znepokojená eskaláciou v Libanone po piatkových útokoch v Bejrúte,“ uviedol Borrell. Zároveň vyzval na prímerie pozdĺž demarkačnej línie medzi Hizballáhom a Izraelom i v Pásme Gazy.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré vedie v Pásme Gazy vojnu s Izraelom, zase vyzdvihlo nočné útoky libanonských militantov na Izrael. „Hamas vzdáva hold bojovníkom odporu v Libanone za ich húževnatosť a odvahu stojac proti sionistickej vojnovej mašinérii a za ich odhodlanie pokračovať v boji na podporu Palestínčanov a ich odporu v Gaze a na Západnom brehu,“ uviedol Hamas vo vyhlásení.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Britský premiér Starmer vylúčil úsporné opatrenia

Britský premiér Starmer vylúčil úsporné opatrenia

DNES - 18:28Zahraničné

Keir Starmer sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia. Povedal to pred výročnou konferenciou Labouristickej strany, ktorá sa po 15 rokoch v opozícii v júli ujala vlády.

Orbán: Záplavová vlna na Dunaji môže opustiť Maďarsko už v utorok

Orbán: Záplavová vlna na Dunaji môže opustiť Maďarsko už v utorok

DNES - 10:33Zahraničné

Záplavová vlna na Dunaji môže opustiť územie Maďarska už v utorok, o dva dni skôr, než naznačovali predpovede.

ČR: Hnutie ANO zvíťazilo a v krajských voľbách získalo takmer 300 mandátov

ČR: Hnutie ANO zvíťazilo a v krajských voľbách získalo takmer 300 mandátov

DNES - 9:16Zahraničné

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a v sobotu konali krajské voľby.

Zdravotník mal zneužiť pacientku v sanitke: Obetí môže byť viacero, tvrdí polícia

Zdravotník mal zneužiť pacientku v sanitke: Obetí môže byť viacero, tvrdí polícia

DNES - 6:45Zahraničné

Obeť si nebola vedomá spáchaného skutku, kým ju policajti nekontaktovali. Podľa polície môže byť takýchto prípadov viac.