• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
19°Bratislava

Britský premiér Starmer vylúčil úsporné opatrenia

  • DNES - 18:28
  • Liverpool
Britský premiér Starmer vylúčil úsporné opatrenia

Britský premiér Keir Starmer v nedeľu sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia. Povedal to pred výročnou konferenciou Labouristickej strany, ktorá sa po 15 rokoch v opozícii v júli ujala vlády.

Po mesiacoch pochmúrnych názorov na vývoj britskej ekonomiky podpredsedníčka vlády Angela Raynerová mala v nedeľu v úvodnom prejave konferencie v Liverpoole optimistické slová. Za rečníckym pódiom bolo červené pozadie so sloganom „Zmena sa začína“.

Vicepremiérka Raynerová má na starosti aj bývanie a komunity a v prejave sľúbila, že „opraví základy a vráti Britániu späť na cestu rastu“. Minister zahraničných vecí David Lammy vo svojom prejave hovoril o návrate Británie na globálnu scénu a krokoch k „resetovaniu“ vzťahu Londýna s Európou.

Pred konferenciou premiér Starmer pre noviny The Observer povedal, že jeho vláda urobila za 11 týždňov „oveľa viac, ako posledná vláda pravdepodobne za posledných 11 rokov“. Má ambiciózne ciele v oblasti výstavby domov, chystá zriadenie verejne vlastneného investičného orgánu pre zelenú energie a nábor policajtov a učiteľov. Zopakoval, že „zabezpečí, aby naše verejné služby správne fungovali“ a ochránil pracujúcich ľudí pred zvyšovaním daní.

Raynerová v prejave oznámila „historickú“ revíziu pracovného práva, ktorá bude predložená parlamentu budúci mesiac, vrátane zvýšenia minimálnej mzdy.

Stranícka konferencia prináša potrebné zvýšenie morálky labouristov po období, keď v tlači dominovali negatívne titulky pre Starmera. Cez víkend mala v Birminghame konferenciu aj protiimigračná strana Reform UK, ktorá mala v júlových voľbách rekordných 14 percent hlasov a jej silnejšiemu zastúpeniu v parlamente zabránil iba väčšinový volebný systém v Británii.

Konzervatívci usporiadajú svoju konferenciu na budúci týždeň uprostred sporov o vedenie a smerovanie strany.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump vylúčil, že bude v roku 2028 opäť kandidovať

Trump vylúčil, že bude v roku 2028 opäť kandidovať

DNES - 20:18Zahraničné

Donald Trump vylúčil možnosť opätovnej kandidatúry v prezidentských voľbách v roku 2028, ak v nadchádzajúcich novembrových voľbách neuspeje, vyplýva z rozhovoru, ktorý bol odvysielaný v nedeľu.

Biely dom: Vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela

Biely dom: Vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela

DNES - 17:17Zahraničné

Regionálna vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela. Vyhlásil to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Orbán: Záplavová vlna na Dunaji môže opustiť Maďarsko už v utorok

Orbán: Záplavová vlna na Dunaji môže opustiť Maďarsko už v utorok

DNES - 10:33Zahraničné

Záplavová vlna na Dunaji môže opustiť územie Maďarska už v utorok, o dva dni skôr, než naznačovali predpovede.

ČR: Hnutie ANO zvíťazilo a v krajských voľbách získalo takmer 300 mandátov

ČR: Hnutie ANO zvíťazilo a v krajských voľbách získalo takmer 300 mandátov

DNES - 9:16Zahraničné

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a v sobotu konali krajské voľby.