• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.9.2024Meniny má Zdenka
23°Bratislava

Za ľudí: Stav programu Obnovme si svoj dom je dôvodom odvolať ministerku kultúry

  • DNES - 15:20
  • Bratislava
Za ľudí: Stav programu Obnovme si svoj dom je dôvodom odvolať ministerku kultúry

Strana Za ľudí obviňuje ministerku kultúry z ignorovania expertov hodnotiacich žiadosti, manipulácie pri schvaľovaní dotácií a ich politického zneužívania.

Stav, do ktorého sa počas súčasného vedenia Ministerstva kultúry (MK) SR dostal dotačný program Obnovme si svoj dom je pre stranu Za ľudí dostačujúcim argumentom pre odvolanie ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). "Pani ministerka chcela program pretvoriť na svoj vlastný obraz, skončilo sa to však jeho ochromením," vyhlásila na pondelkovej tlačovej konferencii predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

V kritike pripomenula zdržanie celého procesu v dotačnom programe, ktoré ohrozuje samotné čerpanie dotácií. Odvoláva sa pritom na informácie od samotných žiadateľov z regiónov. „Tento program pre túto stavebnú sezónu je nenávratne stratený,“ skonštatovala.

Ministerku obvinili z ignorovania expertov hodnotiacich žiadosti, manipulácie pri schvaľovaní dotácií a ich politického zneužívania. „Pani ministerka nedáva peniaze tým projektom, ktoré dostali vysoké hodnotenie od odborníkov, ale tým, ktoré sa jej páčia, a sú spojené s nominantmi a kamarátmi SNS,“ vyhlásila, narážajúc na medializované informácie o rozhodnutí v podprograme, zameranom na veľké projekty a komplexnú obnovu pamiatkových objektov.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková na tlačovej konferencii podrobila kritike navrhované konsolidačné opatrenia vlády a ich dosah na zamestnancov v školstve. „Práve ich sa najviac negatívne dotknú,“ skonštatovala, argumentujúc nedostatočnou valorizáciou i vplyvom inflácie. „Tá spôsobí, že reálne mzdy učiteľov i ďalších zamestnancov v školstve klesnú,“ zdôraznila.

Negatíva vidí aj v návrhoch zmien školských zákonov, ktoré majú predstavovať „nežnú revolúciu“ vo vzdelávaní. Poukazuje konkrétne na navrhované zvýšenie pokút pre školy, taktiež i navrhované zmeny pri odvolávaní riaditeľov škôl. Oboje podľa nej môžu byť politicky zneužité.

Dotačný program rezortu kultúry Obnovme si svoj dom naráža v súčasnosti na kritiku za stav hodnotiacich i schvaľovacích procesov, témou sa má zaoberať aj Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

Balík zmien v školských zákonoch, ktorý minister školstva, vedy, výskumu a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) nazval nežnou revolúciou vo vzdelávaní, má zlepšiť kvalitu, dostupnosť i efektivitu vo vzdelávaní. Opatrenia sa týkajú všetkých stupňov škôl, zamestnancov školstva i oblasti celoživotného vzdelávania. O zmenách rokuje parlament.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trenčiansky kraj ponúka nemocnice za euro, ich prevádzku nedokáže financovať

Trenčiansky kraj ponúka nemocnice za euro, ich prevádzku nedokáže financovať

DNES - 17:09Domáce

Trenčiansky samosprávny kraj ponúkol za symbolické euro do správy miest a obcí všetky tri nemocnice vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Danko: SNS nemieni vypovedať koaličnú zmluvu ani podraziť Smer-SD

Danko: SNS nemieni vypovedať koaličnú zmluvu ani podraziť Smer-SD

DNES - 17:04Domáce

Andrej Danko tvrdí, že téma postu predsedu Národnej rady SR je pre stranu uzavretá.

19-ročného mladíka obvinili z vraždy, nožom usmrtil staršiu družku

19-ročného mladíka obvinili z vraždy, nožom usmrtil staršiu družku

DNES - 16:03Domáce

Mladíkovi hrozí doživotný trest odňatia slobody.

Zomrel významný akademický maliar, oceňovaný bol aj v zahraničí

Zomrel významný akademický maliar, oceňovaný bol aj v zahraničí

DNES - 15:15Domáce

Rodina a blízky sa s maliarom naposledy rozlúčia vo štvrtok.