• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.9.2024Meniny má Zdenka
23°Bratislava

Ficove pozvanie na rokovanie prijali len dve opozičné strany

  • DNES - 16:07
  • Bratislava
Ficove pozvanie na rokovanie prijali len dve opozičné strany

Opozičné strany KDH a Progresívne Slovensko (PS) pozvanie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) na rokovanie o konsolidačných opatreniach prijímajú, Sloboda a Solidarita (SaS) ho odmieta.

Vyplýva to z reakcií strán na ponuku premiéra, ktorý na utorok 24. septembra na 9.30 h pozval predsedov opozičných strán PS, SaS a KDH na Úrad vlády SR na rokovanie o konsolidácii.

KDH prijíma pozvanie predsedu vlády Roberta Fica na zajtrajšie (24. 9.) spoločné stretnutie a predstaví na ňom návrhy hnutia pre riešenie konsolidačných opatrení tak, ako sme ich už prezentovali, s cieľom, aby občania znášali dôsledky konsolidácie čo možno najmenej,“ uviedla za kresťanských demokratov Lenka Kovár, hovorkyňa KDH.

Na rokovanie prídem a osobne mu (premiérovi) zopakujem výzvu, aby dodržal svoje sľuby voličom. Úsporami by mal začať od seba, nie tým, že každej rodine vytiahne z peňaženky ročne o 1000 eur navyše,“ oznámil predseda PS Michal Šimečka.

Fico mal podľa Šimečku mesiace na to, aby pripravil zmysluplnú konsolidáciu. „Odflákol to, riešil iba pomstu a vlastné benefity. Teraz sa o navrhnutej Ficovej drahote do krvi hádajú v koalícii a on sa to snaží prekryť rokovaním s opozíciou na úrade vlády. Ak si myslí, že mu toto rokovanie pomôže zakryť drahotu a asi najväčšie zvýšenie daní v našej histórii, je na veľkom omyle,“ podčiarkol predseda PS.

Podľa SaS je Fico plne zodpovedný za zvýšenie daní a očakávané zdražovanie na Slovensku. „Odmietame alibistické stretnutie s premiérom po tom, ako vláda schválila konsolidačné opatrenia a urobila rozhodnutia o miliardových výdavkoch bez opozície, či už ide o vlastné platy vlády, alebo vznik nového ministerstva. Za stranu SaS môžem deklarovať, že sa takéhoto pokryteckého stretnutia nezúčastníme,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že dialóg s opozíciou o konsolidačných opatreniach potom, ako boli schválené na vláde, bude v parlamente, kam patrí.

Fakt, že pozvanie na stretnutie premiéra s predstaviteľmi opozície nedostala koalícia Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia, si predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová vysvetľuje Ficovou obavou. „Vie, že okamžite by sme v rámci konsolidácie vyslovili požiadavku, aby si on ako premiér zrušil doživotnú rentu a doživotnú ochranku a aby si ministri znížili platy,“ dodala Remišová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Matovič: Danko by sa mal postaviť proti rušeniu rodičovských dôchodkov

Matovič: Danko by sa mal postaviť proti rušeniu rodičovských dôchodkov

DNES - 17:07Ekonomické

Andrej Danko a Erik Tomáš sú podľa Matoviča klamári. Danko by sa mal postaviť za rodičovský dôchodok, tvrdí.

Rýchliky do Česka cez Čadcu sú obmedzené

Rýchliky do Česka cez Čadcu sú obmedzené

DNES - 16:05Ekonomické

Doprava na železničných tratiach sa po obmedzeniach pre následky nepriaznivého počasia postupne stabilizuje.

Biden navrhuje zákaz čínskych vozidiel so softvérom na cestách v USA

Biden navrhuje zákaz čínskych vozidiel so softvérom na cestách v USA

DNES - 15:23Ekonomické

Americké ministerstvo obchodu v pondelok navrhlo zakázať čínsky softvér a hardvér v tzv. prepojených vozidlách v USA. Odôvodnilo to obavami o národnú bezpečnosť.

Matovič bojuje proti zvyšovaniu platov členov vlády, do parlamentu predkladá novelu

Matovič bojuje proti zvyšovaniu platov členov vlády, do parlamentu predkladá novelu

DNES - 15:09Ekonomické

Opozičné hnutie Slovensko predkladá novelu, ktorá zruší tohtoročné zvýšenie platov členov vlády, v roku, keď pre ostatných občanov SR pripravili ministri v rámci konsolidácie zvyšovanie daní a poplatkov.