• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 24.9.2024Meniny má Ľuboš, Ľubor
18°Bratislava

Fico má vysvetliť cestu do Číny, SaS hovorí o hrozbe pre našu ekonomiku

  • DNES - 15:42
  • Bratislava
Fico má vysvetliť cestu do Číny, SaS hovorí o hrozbe pre našu ekonomiku

Premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal jasne prezentovať, s akými postojmi ide do Číny a čo ide dohodnúť. Vyzvala ho na to opozičná SaS spolu s mimoparlamentnými stranami Fórum, ODS a Modrí-ES združenými v iniciatíve Pravicový blok.

Robert Fico sa chystá do Číny, kde ide rokovať o rôznych investičných projektoch na Slovensku, ktoré môžu naozaj byť potencionálne nebezpečné pre slovenskú ekonomiku a slovenskú bezpečnosť a zahraničnú politiku,“ uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (SaS) na utorkovej tlačovej konferencii.

Krúpa nie je proti rozvoju obchodných vzťahov s Čínou. Akákoľvek spolupráca s touto krajinou si však podľa neho vyžaduje zohľadňovanie slovenských záujmov. Upozornil, že Slovensko ako člen EÚ a NATO nemá rovnaké bezpečnostné záujmy ako Čína. Spolupráca s čínskymi investormi prináša nielen obchodné možnosti, ale aj riziká a hrozby. „Maďarsko si požičalo miliardu eur za nejasných podmienok. Navyše sa muselo upísať tým, že pustilo na svoje územie čínsku políciu, ktorá si u nich sleduje svoje záujmy a má zásadný vplyv na čínsku menšinu v Maďarsku, ktorú takto priamo kontroluje. Všetky krajiny EÚ a NATO zaznamenali vo svojich správach hrozbu zvyšujúcej sa aktivity čínskych spravodajských služieb na svojom území,“ skonštatoval. Fico by mal podľa Krúpu jasne povedať, že do Číny nejde dohodnúť nevýhodné podmienky pre Slovensko.

SaS a predstavitelia Pravicového bloku žiadajú, aby parlament prijal uznesenie, v ktorom požiada vládu, aby Fico v Číne nepodpísal „zvláštnu zmluvu o investíciách, ako má Maďarsko“.

Premiér má do Číny vycestovať na prelome októbra a novembra. V lete ozrejmil, že s čínskymi predstaviteľmi by sa mali rokovania venovať investícii baterkárne v Šuranoch, ale napríklad aj prečerpávacej elektrárni na rieke Ipeľ.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šéf Ryanairu vyzval na zrušenie dane z leteniek v Rakúsku

Šéf Ryanairu vyzval na zrušenie dane z leteniek v Rakúsku

DNES - 15:39Ekonomické

Generálny riaditeľ írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair Michael O'Leary vyzval na zrušenie dane z leteniek v Rakúsku.

Škody po povodniach na Slovensku a v Česku sa vyšplhali na vyše 26 miliónov eur

Škody po povodniach na Slovensku a v Česku sa vyšplhali na vyše 26 miliónov eur

DNES - 15:07Ekonomické

Klienti poisťovne v SR doteraz nahlásili škody za 4,5 milióna eur, v ČR sa škody dostali už na približne 21,7 milióna eur.

KDH: Hazard spôsobuje rozvrat rodín, navrhujeme obmedziť reklamu

KDH: Hazard spôsobuje rozvrat rodín, navrhujeme obmedziť reklamu

DNES - 15:02Ekonomické

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie navrhuje obmedziť reklamu na hazard, ktorý ohrozuje budúcnosť rodinných financií na Slovensku.

Volkswagen vyzval zamestnancov na ústupky

Volkswagen vyzval zamestnancov na ústupky

DNES - 14:38Ekonomické

Skupina Volkswagen v spore o možné rušenie pracovných miest a zatváranie závodov vyzvala zamestnancov na ústupky.