• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 25.9.2024Meniny má Vladislav(a)
17°Bratislava

Zakladateľ WikiLeaks Assange prelomí mlčanie, v októbri vystúpi v Rade Európy

  • DNES - 9:07
  • Sydney
Zakladateľ WikiLeaks Assange prelomí mlčanie, v októbri vystúpi v Rade Európy

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange, ktorého v júni prepustili z väznice v Británii, plánuje prelomiť svoje mlčanie. Podľa jeho organizácie v októbri osobne vystúpi na pôde Rady Európy v Štrasburgu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Assange sa čiastočne priznal k špionáži v súvislosti so zverejnením tajných dokumentov týkajúcich sa najmä pôsobenia americkej armády v Afganistane a Iraku. Podľa vlastných slov sa však nazdával, že publikovaním týchto materiálov koná v medziach amerického ústavného práva na slobodu prejavu.

Po tomto priznaní americké úrady súhlasili s jeho prepustením z väzby v Británii, kde strávil päť rokov, čakajúc na svoje možné vydanie na stíhanie do Spojených štátov. Americký súd ho prepustil na slobodu vzhľadom na dobu, ktorú strávil vo väzení.

Momentálne sa nachádza v Austrálii, odkiaľ sa 1. októbra presunie do Štrasburgu, kde „podá svedectvo“ pred výborom pre právne záležitosti a ľudské práva Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Zhromaždenie bude nasledujúci deň prerokovávať správu o jeho prípade.

Julian Assange sa po prepustení z väzenia stále zotavuje. Na tomto zasadnutí sa zúčastní osobne vzhľadom na výnimočnú povahu pozvania,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť WikiLeaks.

Assange je svojimi priaznivcami považovaný za bojovníka za slobodu prejavu a investigatívnu žurnalistiku, ktorý bol neprávom uväznený. Naopak, jeho kritici tvrdia, že svojím rozhodnutím zverejniť tajné dokumenty ohrozil životy ľudí po celom svete aj bezpečnosť Spojených štátov.

Od júnového prepustenia z väzenia Assange zatiaľ verejne neprehovoril o svojich 14 rokoch strávených snažiac sa vyhnúť medzinárodnému zatykaču. Sedem rokov sa zdržiaval ekvádorskom veľvyslanectve, kde sa pokúšal získať azyl, aby sa vyhol vydaniu do Švédska a USA. Americké obvinenia boli založené na zverejnení tajných vojenských dokumentov, zatiaľ čo Švédsko sa zaoberalo podozreniami zo sexuálnych útokov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Za smrť Jozefa Chovanca nie je zodpovedný nikto, rozhodol súd v Belgicku

Za smrť Jozefa Chovanca nie je zodpovedný nikto, rozhodol súd v Belgicku

DNES - 11:16Zahraničné

Belgický súd v stredu ráno vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestno-právnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, potvrdil generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec.

Záplavy v Európe zhoršila zmena klímy, tvrdia vedci

Záplavy v Európe zhoršila zmena klímy, tvrdia vedci

DNES - 11:13Zahraničné

Zmena klímy výrazne zhoršila ničivé záplavy, ktoré nedávno postihli krajiny strednej a východnej Európy. Vyplýva to z výskumu vedeckej skupiny World Weather Attribution.

Macron vyzýva iránskeho prezidenta využiť svoj vplyv na deeskaláciu v Libanone

Macron vyzýva iránskeho prezidenta využiť svoj vplyv na deeskaláciu v Libanone

DNES - 9:21Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron požiadal nového iránskeho prezidenta Masúda Pezeškijána, aby využil svoj vplyv na zmiernenie napätia v Libanone.

Trump: Irán je veľkou hrozbu pre môj život

Trump: Irán je veľkou hrozbu pre môj život

DNES - 9:08Zahraničné

Americký exprezident Donald Trump v stredu vyhlásil, že Irán predstavuje "veľké ohrozenie pre jeho život."