• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 25.9.2024Meniny má Vladislav(a)
17°Bratislava

Macron vyzýva iránskeho prezidenta využiť svoj vplyv na deeskaláciu v Libanone

  • DNES - 9:21
  • New York
Macron vyzýva iránskeho prezidenta využiť svoj vplyv na deeskaláciu v Libanone

Francúzsky prezident Emmanuel Macron požiadal nového iránskeho prezidenta Masúda Pezeškijána, aby využil svoj vplyv na zmiernenie napätia v Libanone, kde Izrael útočí na militantné hnutie Hizballáh podporované Teheránom. V noci na stredu o tom informovala agentúra AFP, uvádza TASR.

Na stretnutí s Pežeškijánom, ktoré sa konalo na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, Macron „zdôraznil zodpovednosť Iránu za podporu všeobecnej deeskalácie a využitie svojho vplyvu na destabilizujúcich aktérov,“ uvádza sa vo vyhlásení Elyzejského paláca v jasnom odkaze na Hizballáh.

Odkedy vzrástlo napätie medzi Izraelom a Hizballáhom, sa Macron s Pezeškijánom telefonicky spojil už dvakrát.

Najprv 7. augusta, keď na iránskeho prezidenta naliehal, aby sa vyhol represáliám a snažil sa zabrániť vojenskej eskalácii po tom, čo politický šéf Hamasu Ismáíl Haníja zahynul pri útoku, ktorý sa odohral v Teheráne a zodpovednosť zaň sa pripisuje Izraelu.

Macron tlačil na Pezeškijána aj neskôr - po tom, ako západné štáty uviedli, že Teherán dodal Rusku rakety používané pri útokoch na území Ukrajiny. Irán však následne poprel takéto dodávky do Ruska a Pezeškiján deklaroval, že jeho krajina je proti „agresii“ Moskvy voči svojmu susedovi.

Spojené štáty opakovane verejne vyjadrili skepsu ohľadom rokovaní s Pezeškijánom a vyslovili pochybnosť o miere jeho vplyvu na systém, v ktorom posledné slovo má najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.

AFP dodala, že Macron na stretnutí Pezeškijána žiadal aj o bezodkladné prepustenie troch francúzskych občanov väznených v Iráne.

Ide o Cécile Kohlerovú a Jacqua Parisa, ktorí boli zadržaní v máji roku 2022 a obvinení zo špionáže. V Iráne je väznený aj Francúz menom Olivier, ktorého priezvisko ani nebolo zverejnené. Francúzska diplomacia považuje týchto občanov za „rukojemníkov štátu“.

Irán je totiž obviňovaný z toho, že bezdôvodne zatýka občanov západných štátov, aby ich následne využíval ako „žolíka“ počas medzištátnych rokovaní.

Vlani už Teherán prepustil dvoch Francúzov - Benjamina Brièra a Bernarda Phelana, ktorý má aj írske občianstvo. Vlani v júni bol na slobodu prepustený i ďalší Francúz - Louis Arnaud.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nútiť Rusko, aby pristúpilo na mier, by bolo fatálnou chybou, vyhlásil Kremeľ

Nútiť Rusko, aby pristúpilo na mier, by bolo fatálnou chybou, vyhlásil Kremeľ

DNES - 12:30Zahraničné

Kremeľ v stredu vyhlásil, že "nútiť" Rusko, aby prijalo mierové riešenie vojny na Ukrajine, by predstavovalo "fatálnu chybu".

Za smrť Jozefa Chovanca nie je zodpovedný nikto, rozhodol súd v Belgicku

Za smrť Jozefa Chovanca nie je zodpovedný nikto, rozhodol súd v Belgicku

DNES - 11:16Zahraničné

Belgický súd v stredu ráno vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestno-právnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, potvrdil generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec.

Záplavy v Európe zhoršila zmena klímy, tvrdia vedci

Záplavy v Európe zhoršila zmena klímy, tvrdia vedci

DNES - 11:13Zahraničné

Zmena klímy výrazne zhoršila ničivé záplavy, ktoré nedávno postihli krajiny strednej a východnej Európy. Vyplýva to z výskumu vedeckej skupiny World Weather Attribution.

Trump: Irán je veľkou hrozbu pre môj život

Trump: Irán je veľkou hrozbu pre môj život

DNES - 9:08Zahraničné

Americký exprezident Donald Trump v stredu vyhlásil, že Irán predstavuje "veľké ohrozenie pre jeho život."