• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 25.9.2024Meniny má Vladislav(a)
18°Bratislava

Proces v kauze vraždy študenta Daniela Tupého odročili na neurčito

  • DNES - 11:14
  • Bratislava
Proces v kauze vraždy študenta Daniela Tupého odročili na neurčito

Proces v kauze vraždy študenta Daniela Tupého odročil v stredu Mestský súd Bratislava I na neurčito.

Obžalovaný Adam P. namietol zmenu sudcu. Považuje ju za nezákonnú a protiústavnú. Zároveň zdôraznil, že v jeho záujme je, aby sa konanie skončilo čo najskôr. Zástupca poškodených nevidí dôvod namietať zmenu sudcu. Súdny proces bude pokračovať po právoplatnom rozhodnutí o námietke.

Otec zavraždeného Daniel Tupý starší si myslí, že rola obžalovaného v danom prípade je jasná, zaujíma ho aj rola svedka. „Radi by sme vedeli aj to, prečo slovenské štátne orgány tento prípad v podstate odsúvali do pozadia a nevyšetrovali. V podstate sa to začalo robiť od roku 2006,“ pýtal sa.

Obhajca poškodených Roman Kvasnica konštatoval, že podanú námietku obžalovaného musia rešpektovať. „Musíme to rešpektovať, je to jeho (obžalovaného, pozn. TASR) právo. Podľa toho, ako som počul jeho prednes, tak sa domáha preskúmania, či existuje právomoc u tohto pána sudcu, teda či zákonným spôsobom bol zmenený zákonný sudca v tejto kauze. Musíme to rešpektovať, nevieme žiadnym spôsobom do toho vstúpiť a dokonca my to ani nevieme teraz posúdiť. To musí v podstate spraviť správa príslušného okresného súdu, takže uvidíme, ako rozhodnú. My by sme pána doktora nenamietali,“ uviedol Kvasnica.

Obžalovaný Adam P. zdôvodnil nezákonnosť pridelenia nového sudcu tým, že bol „inštalovaný“ zmenou rozvrhu práce, ktorú považuje za nezákonnú. „Chýba tam zdôvodnenie, chýba tam odkaz na zákon o sudcoch a odkaz na rozvrh práce samotný, ktorý takéto preloženie veci neumožňuje,“ uviedol pre médiá obžalovaný.

Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šofér autobusu v Prešove nafúkal viac ako jedno promile

Šofér autobusu v Prešove nafúkal viac ako jedno promile

DNES - 13:44Domáce

Polícia počas pondelkovej celoslovenskej osobitnej kontroly odhalila v Prešove vodiča autobusu pod vplyvom alkoholu.

Opozícia hovorí o rozpade vládnej koalície v priamom prenose

Opozícia hovorí o rozpade vládnej koalície v priamom prenose

DNES - 13:40Domáce

Vládna koalícia sa rozpadá v priamom prenose. Uviedli to opoziční poslanci v reakcii na kritiku šéfa SNS Andreja Danka smerom ku koaličnému partnerovi strane Hlas-SD.

Uvalenie 23-percentnej DPH na ubytovanie bude podľa podnikateľov likvidačné

Uvalenie 23-percentnej DPH na ubytovanie bude podľa podnikateľov likvidačné

DNES - 12:50Domáce

Podnikatelia a organizácie pôsobiace v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách a na Liptove považujú informácie o uvalení 23-percentnej dane z pridanej hodnoty na ubytovanie za likvidačné.

Hlas nepodporil Danka pri vykázaní Plavákovej

Hlas nepodporil Danka pri vykázaní Plavákovej

DNES - 12:48Domáce

Andrej Danko chce o téme hovoriť na koaličnej rade.

Poslanci odmietli uznesenie na odsúdenie bombových hrozieb na školách

Poslanci odmietli uznesenie na odsúdenie bombových hrozieb na školách

DNES - 12:29Domáce

Poslanci Národnej rady SR v stredajšom hlasovaní odmietli uznesenie k bombovým hrozbám na školách.