• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
18°Bratislava

Putin priblížil navrhované zmeny ruskej jadrovej doktríny

  • 21:34 25.09.2024
  • Moskva
Putin priblížil navrhované zmeny ruskej jadrovej doktríny

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v stredu na zmeny v ruskej jadrovej doktríne.

Uviedol, že Moskva bude podľa navrhovaných zmien doktríny považovať za agresiu aj to, ak nejaká jadrová veľmoc podporí útok inej krajiny na Rusko. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP, Reuters a TASS.

Ruský prezident na začiatku zasadnutia Rady bezpečnosti Ruskej federácie uviedol, že boli navrhnuté zmeny v jadrovej doktríne, pričom by rád poukázal na jednu z nich.

V aktualizovanej verzii dokumentu sa navrhuje, aby agresia proti Rusku zo strany akejkoľvek krajiny nevlastniacej jadrové zbrane, no s účasťou alebo podporou jadrového štátu, bola vnímaná ako ich spoločný útok na Ruskú federáciu,“ uviedol Putin. Nešpecifikoval, či bude podľa upraveného dokumentu možné reagovať na takýto útok jadrovými zbraňami.

Podľa Putina by však Rusko mohlo pristúpiť k použitiu jadrových zbraní v prípade, ak príde k rozsiahlemu vzdušnému útoku na jeho územie. „Budeme o tejto možnosti uvažovať, už keď dostaneme dôveryhodné informácie o masovom štarte prostriedkov na vzdušno-kozmické útoky a ich prekročení našich hraníc,“ povedal prezident.

Rusko si tiež podľa šéfa Kremľa vyhradzuje právo no použitie jadrových zbraní v prípade útoku na Rusko alebo Bielorusko konvenčnými zbraňami, ktorý bude predstavovať „kritickú hrozbu“ pre suverenitu Ruska.

Zmeny v jadrovej doktríne sú podľa Putina navrhnuté tak, aby zohľadnili súčasnú politickú a vojenskú situáciu a moderné vojenské hrozby, ktorým Rusko čelí.

Putin hovoril o zmenách v jadrovej doktríne, ktorá stanovuje podmienky na použitie ruských jadrových zbraní, v čase, keď varoval Spojené štáty a spojencov NATO, že ak umožnia Ukrajine používať západne zbrane pri útokoch na ciele na ruskom území, vstúpia do vojny s Ruskom.

Od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 Putin a iní predstavitelia Kremľa často hrozia použitím jadrových zbraní, aby Západ odradili od ďalšej pomoci pre Ukrajinu, konštatuje AP.

Podľa súčasnej ruskej jadrovej doktríny môže Rusko použiť svoje jadrové zbrane v reakcii na použitie jadrových zbraní alebo iných zbraní hromadného ničenia proti Rusku alebo jeho spojencom alebo v prípade agresie konvenčnými zbraňami, ak bude ohrozená existencia ruského štátu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko vo vojne nezvíťazí, povedal Biden počas návštevy Zelenského

Rusko vo vojne nezvíťazí, povedal Biden počas návštevy Zelenského

VČERA - 21:55Zahraničné

Americký prezident Joe Biden sa vo štvrtok v Bielom dome stretol so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

Nórsko vyhlásilo medzinárodné pátranie po mužovi v spojení s výbuchmi pagerov

Nórsko vyhlásilo medzinárodné pátranie po mužovi v spojení s výbuchmi pagerov

VČERA - 21:17Zahraničné

Nórska polícia vyhlásila medzinárodné pátranie po mužovi s nórsko-indickým pôvodom, ktorého úrady spájajú s predajom pagerov militantnému hnutiu Hizballáh.

V poľských oblastiach postihnutých povodňami našli dve telá

V poľských oblastiach postihnutých povodňami našli dve telá

VČERA - 20:55Zahraničné

Počas upratovacích prác po ničivých povodniach našli na juhozápade Poľska dve telá. Počet obetí v dôsledku nedávnych záplav tak pravdepodobne stúpol zo sedem na deväť.

Erdogan kritizuje Západ za situáciu v Libanone

Erdogan kritizuje Západ za situáciu v Libanone

VČERA - 20:54Zahraničné

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok vyhlásil, že izraelské útoky v Libanone zamerané na hnutie Hizballáh budú pokračovať dovtedy, kým bude Západ mlčať.

Nemecko vysiela do Poľska svojich vojakov, s týmto budú pomáhať

Nemecko vysiela do Poľska svojich vojakov, s týmto budú pomáhať

VČERA - 20:07Zahraničné

Nemecko pošle do Poľska 120 vojakov na pomoc pri odstraňovaní následkov nedávnych povodní. Oznámil to vo štvrtok nemecký minister obrany Boris Pistorius počas návštevy poľského mesta Štetín.