• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
18°Bratislava

DPH v gastrosektore a ubytovaní sa zníži na 5 percent

  • VČERA - 14:51
  • Bratislava
DPH v gastrosektore a ubytovaní sa zníži na 5 percent

Gastrosektor aj ubytovacie služby budú na Slovensku v päťpercentnej sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH).

Oznámil to vo štvrtok na brífingu po rokovaní s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska a Zväzom cestovného ruchu SR minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi (nominant SNS), za účasti predsedu SNS a podpredsedu parlamentu Andreja Danka. Vládny návrh pôvodne počítal so sadzbou 23 %.

Po týždňoch ťažkých rokovaní a po týždňoch koordinácie našich krokov s asociáciami a zástupcami sektora sa nám podarilo finálne zabezpečiť, že celý sektor cestovného ruchu, tzn. gastro aj ubytovanie bude po novom v päťpercentnej sadzbe DPH,“ spresnil Keketi.

Nižšia DPH Slovensku podľa jeho slov zabezpečí „absolútne postavenie“ v rámci regiónu V4. „V Poľsku je sadzba osem %, v Česku 12 %, v Maďarsku päť % a v Rakúsku 10 % na obidva spomínané sektory cestovného ruchu. Verím, že toto pomôže konkurencieschopnosti. Pomôže to podľa čísel od asociácií zachrániť viac ako 15.000 pracovných miest. Taktiež nám to pomôže zvýšiť príjmy regionálnych samospráv pri dani z ubytovania,“ spresnil minister.

Doplnil, že zníženie DPH by podľa analýzy asociácií cestovného ruchu malo priniesť ekonomické benefity. „Počet návštevníkov by mal narásť o 350.000, tržby cestovného ruchu by mali stúpnuť o 44 miliónov eur. Počet pracovných miest v cestovnom ruchu by sa mal zvýšiť o 1200, daň z ubytovania by mala narásť o 1,5 milióna eur,“ vyčíslil Keketi.

Rokovania o zníženej DPH pre cestovný ruch s rezortom financií boli podľa Danka „ťažké“. „Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR aj pri takomto dialógu ukazuje svoju opodstatnenosť. Peniaze, ktoré pomôžeme ušetriť hotelierom, cestovnému ruchu, ale aj stravovacím jednotkám sa Slovensku vrátia. Slovensko má potenciál tvoriť až 10 miliárd eur v oblasti cestovného ruchu a športu,“ zdôraznil predseda SNS.

Danko podčiarkol, že ak by v rámci konsolidačných opatrení vlády nemal cestovný ruch dostať päťpercentnú sadzbu DPH, tak SNS bude blokovať schválenie štátneho rozpočtu. „Ak toto nebude, som ochotný blokovať celý štátny rozpočet,“ dodal.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poslanci posunuli do druhého čítania balík konsolidačných opatrení

Poslanci posunuli do druhého čítania balík konsolidačných opatrení

VČERA - 21:41Ekonomické

Poslanci rokujú o opatreniach v skrátenom legislatívnom konaní.

Tibor Gašpar avizuje zmeny v balíku konsolidačných opatrení

Tibor Gašpar avizuje zmeny v balíku konsolidačných opatrení

VČERA - 17:53Ekonomické

Podpredseda Národnej rady SR Tibor Gašpar avizuje zmeny v návrhu balíka konsolidačných opatrení.

DPH na knihy sa zníži, bude vo výške 5 percent

DPH na knihy sa zníži, bude vo výške 5 percent

VČERA - 15:34Ekonomické

Na knihy, dennú tlač, časopisy, ale aj elektronické a audioknihy by sa mala nakoniec vzťahovať 5 % daň z pridanej hodnoty.

SPP: Na nadchádzajúcu zimu sme pripravení ako nikdy predtým

SPP: Na nadchádzajúcu zimu sme pripravení ako nikdy predtým

VČERA - 14:53Ekonomické

Slovenský plynárenský priemysel má na nadchádzajúce vykurovacie obdobie zabezpečené kontrakty na dodávky plynu aj prepravnú kapacitu zo západu.