• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
17°Bratislava

Prezident v USA navštívil Furdekovu knižnicu, otvoril výstavu fotografií krojov

  • DNES - 11:12
  • Cedar Rapids
Prezident v USA navštívil Furdekovu knižnicu, otvoril výstavu fotografií krojov

Prezident SR Peter Pellegrini pricestoval vo štvrtok do mesta Cedar Rapids v americkom štáte Iowa, kde sa večer miestneho času stretol v Národnom českom a slovenskom múzeu a knižnici so zástupcami miestnej komunity Slovákov a Čechov.

Prezrel si knižnicu rímskokatolíckeho kňaza, národného buditeľa a prvého predsedu Slovenskej ligy v Amerike Štefana Furdeka a otvoril výstavu fotografií slovenských krojov, ktoré zhotovil fotograf Martin Machaj, informuje osobitný spravodajca TASR.

Ako uviedlo Národné české a slovenské múzeum a knižnica, rodák s Trstenej Štefan Furdek je považovaný za najvýznamnejšiu osobnosť amerických Slovákov na prelome 19. a 20. storočia. Jeho knižnica obsahuje najväčšiu zbierku slovenských kníh, tlače a dokumentov v Severnej Amerike. Špeciálna zbierka je súčasťou akvizície knižnice ďalšieho kňaza, Matúša Jankolu, ktorý v USA v roku 1909 založil so schválením pápeža Pia X. slovenskú Kongregáciu sestier sv. Cyrila a Metoda.

Je to skutočný skvost, je to náš spoločný slovensko-americký národný poklad,“ povedal v príhovore na adresu knižnice Pellegrini, pričom vyzdvihol jej kultúrny a vzdelávací význam. Podľa neho tvorí významnú súčasť kultúrnej diplomacie Slovenska.

Ako dar inštitúcii priniesol prezident mužský kroj z Očovej, bude to podľa neho už 69. kroj v jej zbierke.

Obrázky krojov prezentované na výstave sú najmä z regiónov, z ktorých väčšina Slovákov v 19. a v 20 storočí odchádzala do Ameriky. Podľa prezidentskej kancelárie tak majú potomkovia amerických Slovákov možnosť obnoviť si kontakty so svojimi koreňmi.

Vrcholom Pellegriniho návštevy v Cedar Rapids bude piatkové odhalenie nového orloja na zrenovovanej hodinovej veži v štýle historických hodín na pražskej Staromestskej radnici. Orloj odhalí spoločne s českým prezidentom Petrom Pavlom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
LOZ: Ak sa konsolidačný balíček schváli, začneme zbierať výpovede lekárov

LOZ: Ak sa konsolidačný balíček schváli, začneme zbierať výpovede lekárov

DNES - 12:40Domáce

V prípade, že návrh konsolidačných opatrení parlament schváli, Lekárske odborové združenie začne so zberom výpovedí lekárov.

Hnutie Slovensko kritizuje Dolinkovú pre projekt národnej nemocnice

Hnutie Slovensko kritizuje Dolinkovú pre projekt národnej nemocnice

DNES - 11:48Domáce

Opozičné hnutie Slovensko kritizuje ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú v súvislosti s projektom novej národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove.

Šimkovičová: Vo verejnoprávnych fondoch sa šafárilo

Šimkovičová: Vo verejnoprávnych fondoch sa šafárilo

DNES - 11:33Domáce

Závery auditu Najvyššieho kontrolného úradu týkajúce sa verejnoprávnych kultúrnych fondov potvrdili to, na čo súčasné vedenie Ministerstva kultúry SR od začiatku svojho pôsobenia v rezorte poukazovalo.