• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
16°Bratislava

Audiovizuálny fond: Systém vyplácania odmien trvá 15 rokov, NKÚ ho v minulosti nepripomienkoval

  • DNES - 13:43
  • Bratislava
Audiovizuálny fond: Systém vyplácania odmien trvá 15 rokov, NKÚ ho v minulosti nepripomienkoval

Kontrolné orgány vrátane Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR počas predchádzajúcich kontrol nikdy nepripomienkovali fakt, že odmeny členov odborných komisií Audiovizuálneho fondu (AVF) boli vyplácané z účtu na podporu audiovizuálnej kultúry.

Upozornil na to riaditeľ AVF Vladimír Burianek v reakcii na piatkovú správu NKÚ, ktorá upozorňuje na porušenie pravidiel pri vyplácaní odmien hodnotiteľom.

Odmeny členov odborných komisií boli od vzniku AVF až doteraz, teda 15 rokov, vyplácané z účtu na podporu audiovizuálnej kultúry, pretože členovia odborných komisií neboli v pracovnom pomere a spolupracovali len v časovo obmedzenom rozsahu,“ uviedol Burianek pre TASR. Dodal, že najnovšiu pripomienku kontrolórov fond rešpektuje.

Pri preverovaní činnosti a hospodárenia verejnoprávnych fondov v období 2021 - 2023 NKÚ skonštatoval, že boli porušené pravidlá pri vyplácaní odmien členom hodnotiacich komisií v AVF a Fondu na podporu umenia (FPU). Odmeny dostali z prostriedkov, ktoré boli určené na podpornú činnosť, nie na prevádzku fondu. Celkovo bolo v období rokov 2021 - 2023 členom odborných komisií AVF vyplatených viac ako 489.000 eur a FPU takmer 420.000 eur. Podľa pravidiel vyplácal odmeny Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Zo strany samotných fondov i Ministerstva kultúry SR zlyhával aj kontrolný systém využitia pridelených prostriedkov na deklarované projekty, rovnako ministerstvo podľa NKÚ nevyužívalo dostatočne možnosť určiť prednostné využitie podielu dotácií. Pri samotnom prideľovaní peňazí z verejnoprávnych fondov na podporu kultúry nedošlo v období rokov 2021 - 2023 k závažným pochybeniam.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Nadváhou trpí 19 percent detí, prevládajú sedem- až osemročné

Prieskum: Nadváhou trpí 19 percent detí, prevládajú sedem- až osemročné

DNES - 14:40Domáce

Na Slovensku trpí nadváhou 19 percent detí. Kým v roku 2022 mali nadváhu najčastejšie žiaci vo veku 12 až 13 rokov, v súčasnosti prevládajú sedem- až osemročné deti.

Šipoš: Je nemorálne, ak si vláda dvíha platy a ľuďom ceny

Šipoš: Je nemorálne, ak si vláda dvíha platy a ľuďom ceny

DNES - 14:05Domáce

Hnutie Slovensko sa v parlamente pokúsi presadiť svoju novelu zákona, ktorou by znížilo platy členov vlády a ak neuspeje, bude čakať, s akou iniciatívou v tomto smere príde vládna koalícia.

Polícia pbvinila muža, ktorý napadol päť žien

Polícia pbvinila muža, ktorý napadol päť žien

DNES - 13:39Domáce

Výtržník počas jedného rána napadol viacero žien.