• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
16°Bratislava

Zomrela legendárna herečka z Harryho Pottera

  • DNES - 15:27
  • Londýn
Zomrela legendárna herečka z Harryho Pottera

Herečka zomrela v nemocnici obklopená rodinou a priateľmi.

Vo veku 89 rokov zomrela britská herečka Maggie Smithová. Preslávila sa najmä úlohou grófky Violet Crawleyovej v seriáli Panstvo Downton a rolou profesorky McGonagallovej v sérii filmov o Harrym Potterovi. Podľa portálu BBC o tom informovala jej rodina.

Foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock.com

"S veľkým smútkom musíme oznámiť úmrtie Maggie Smithovej," uviedli jej synovia Toby Stephens a Chris Larkin v stanovisku. Podľa nich herečka zomrela v piatok 27. septembra v nemocnici za prítomnosti priateľov a rodiny. "Zanecháva po sebe dvoch synov a päť milujúcich vnúčat, ktorí sú zronení zo straty výnimočnej mamy a starej mamy," uviedli synovia.

Herečka strávila posledné dni v nemocnici Chelsea and Westminster Hospital v Londýne.

Smithová bola známa tým, že očakávala veľa od seba, no aj od ostatných. Divadelný režisér Peter Hall, ktorý s ňou dlhé roky úzko spolupracoval, povedal, že sa vždy „nútila k dokonalosti“. Podľa agentúry Reuters však pre ňu bola typická aj bystrosť a vtip.

Britský premiér Keir Starmer v reakcii na smrť umelkyne uviedol, že Smithová „nám predstavila nové svety s nespočetným množstvom príbehov“, v ktorých hrala počas svojej dlhej kariéry. „Mnohí ju milovali pre jej veľký talent a stala sa skutočným národným pokladom a jej prácu si budú vážiť aj ďalšie generácie,“ povedal premiér.

Maggie Smithovú mnohí považovali za najvýznamnejšiu britskú herečku svojej generácie, do ktorej patria aj mená ako Vanessa Redgraveová či Judi Denchová.

V roku 1969 získala herečka prvého Oscara za film The Prime of Miss Jean Brodie za najlepší ženský herecký výkon a ďalšieho dostala v roku 1978 za vedľajšiu ženskú rolu vo filme California Suite. Okrem toho získala aj cenu Britskej akadémie (BAFTA).

Herečka bola zároveň hviezdou, ktorá počas siedmich desaťročí na javisku a filmovom plátne získala trojicu prestížnych ocenení Oscar, Emmy aj Tony. V roku 1969 dostala prvého Oscara za film The Prime of Miss Jean Brodie za najlepší ženský herecký výkon a ďalšieho získala v roku 1978 za vedľajšiu ženskú rolu vo filme California Suite. Okrem toho ju ocenila aj Britská akadémia filmových a televíznych umení (BAFTA).

V roku 1990 kráľovná Alžbeta II. povýšila Maggie Smithovú do rytierskeho stavu, keď jej udelila titul dáma.

Zdroj: Info.sk, TASR, bbc.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Malého chlapca našli mŕtveho, mal sa stať obeťou rituálu

Malého chlapca našli mŕtveho, mal sa stať obeťou rituálu

DNES - 18:43Zahraničné

Chlapca mali obetovať v rámci magického rituálu. Brutálne úmrtie vyvolalo hnev v celej krajine.

Orbán v Ochride: Krajiny západného Balkánu už mali byť členmi EÚ

Orbán v Ochride: Krajiny západného Balkánu už mali byť členmi EÚ

DNES - 18:05Zahraničné

Integrácia západného Balkánu do európskeho priestoru je podľa maďarského premiéra v záujme celej Únie.

Trump sa stretol so Zelenským, toto mu odkázal v súvislosti s vojnou

Trump sa stretol so Zelenským, toto mu odkázal v súvislosti s vojnou

DNES - 18:01Zahraničné

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Taliansko plánuje zasiahnuť proti pilotom, ktorí pátrajú po migrantoch na mori

Taliansko plánuje zasiahnuť proti pilotom, ktorí pátrajú po migrantoch na mori

DNES - 17:46Zahraničné

Taliansko by podľa návrhu nariadenia vlády mohlo uložiť pokuty pilotom lietadiel, ktorí na mori pátrajú po lodiach s migrantami v núdzi. Finančné sankcie by pritom mohli dosiahnuť až 10.000 eur.

Netanjahu na pôde OSN obhajoval izraelské útoky a vyhlásil, že chce mier

Netanjahu na pôde OSN obhajoval izraelské útoky a vyhlásil, že chce mier

DNES - 17:05Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vo Valnom zhromaždení OSN vyhlásil, že prišiel vyvrátiť nepravdy, ktoré počul od iných svetových lídrov počas ich prejavov v priebehu tohto týždňa.