• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 29.9.2024Meniny má Michal, Michaela
14°Bratislava

Ako zabrániť líškam a mačkám, aby vám špinili záhradu

  • VČERA - 18:42
  • Svet
Ako zabrániť líškam a mačkám, aby vám špinili záhradu

Vďaka týmto trikom sa mačky a líšky do záhrady nevrátia.

Odborník na záhradníctvo odhalil jednoduchý trik, ktorý zabráni otravným mačkám a líškam, aby robili potrebu vo vašej záhrade. Mačky a líšky môžu spôsobiť spúšť tým, že vyhrabú pôdu a vyprázdnia sa tam.

Našťastie sa Matt Jordan, odborník na záhradkárstvo zo spoločnosti The Greenhouse People, podelil o svoje najlepšie tipy, ako odradiť otravné zvieratá od používania vašej záhrady ako toalety.

Jordan zdôraznil, že zvieracie výkaly sú nielen nepríjemné, ale môžu predstavovať aj zdravotné riziko pre vašich psov. Tie totiž zvyknú jesť výkaly iných zvierat, ktoré môžu byť zdrojom chorôb a parazitov. Ako vysvetlil Jordan pre denník The Sun:

„Jednou z najsmrteľnejších chorôb pre psy je parvovírus, ktorý je vysoko nákazlivý a u neočkovaných psov často smrteľný. Výkaly sú nebezpečné nielen pre domáce zvieratá, ale môžu škodiť aj ľuďom. Mačacie výkaly predstavujú veľmi vážnu hrozbu tak pre ľudí, ako aj pre ostatné mačky a nikdy by sa nemali nechávať hniť v záhrade. Toxoplazmóza je infekcia, ktorú môžu infikované mačky preniesť na ľudí prostredníctvom svojich výkalov a je obzvlášť nebezpečná pre tehotné osoby alebo osoby s oslabeným imunitným systémom.“

Udržujte záhradu čistú a upratanú

Foto: Giedriius

Jordan prezradil, že líšky a mačky milujú vysokú trávu, pretože sa v nej môžu ľahko ukryť. Preto je dôležité udržiavať trávnik čistý a uprataný, aby ste od neho odohnali tieto živočíchy. Ako uvedol:

„Líšky milujú zarastené plochy, takže udržiavanie čistoty a poriadku v záhrade je istý a účinný spôsob, ako odradiť líšky od ich činností na vašom dvore. Zamerajte sa na udržiavanie krátkej trávy, strihanie prerastených kríkov alebo krovín a správne udržiavanie husto vysadených rastlín, aby ste zabránili lákaniu líšok, aby sa v noci skrývali vo vašej záhrade a nepovzbudzovali mačky, aby sa tam prehrabávali.“

Pomôže ocot aj pohybové senzory

Jordan vysvetlil, že mačky a líšky využívajú svoj citlivý čuch na to, aby si zapamätali, v ktorých záhradách boli, aby sa tam mohli neskôr vrátiť. Povedal však, že ak záhradu postriekate bielym octom, zbavíte sa všetkých značkovacích pachov, a tak zabránite zvieratám v návrate. Líšky a mačky sa rady cítia bezpečne, preto ich náhle svetlá a zvuky môžu vystrašiť. Jordan vysvetlil:

„Líšky a mačky sa častejšie presúvajú zo záhrad, kde sa necítia bezpečne, takže náhle svetlá, zvuky a vzruchy by mali odradiť neželaných hostí a zabrániť tomu, aby sa vaša záhrada stala verejnou toaletou. Svetlá aktivované pohybom sú nielen dobrou investíciou do bezpečnosti vášho domu, ale zároveň odplašia líšky, mačky a iných škodcov bez toho, aby zvieratám ublížili. Alternatívou sú zavlažovače. Mačky nie sú fanúšikmi vody, takže ak sa postaráte o vlhkosť trávy a záhonov, odradíte ich od toalety vo vašej záhrade.“

Zdroj: Info.sk, TM, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tajný prvok, o ktorom ste nevedeli: Takto si uľahčíte umývanie okien

Tajný prvok, o ktorom ste nevedeli: Takto si uľahčíte umývanie okien

VČERA - 21:25Zaujímavosti

Ako sa pri umývaní okien dostať aj k ťažko prístupným častiam? Pomôže vám tajný prvok.

Aké rastliny vysadiť na hroby: Takto udržíte hroby vkusné aj do Vianoc

Aké rastliny vysadiť na hroby: Takto udržíte hroby vkusné aj do Vianoc

VČERA - 20:07Zaujímavosti

Namiesto kupovaných kvetov zvoľte rastliny, ktoré skrášlia okolie hrobového miesta.

Lekár varuje: 3 chyby pri praní, ktorými si škodíte

Lekár varuje: 3 chyby pri praní, ktorými si škodíte

VČERA - 8:22Zaujímavosti

Dermatológ upozorňuje na tri zásadné chyby pri praní, ktoré škodia zdraviu pokožky.