• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
15°Bratislava

Trump sa stretol so Zelenským, toto mu odkázal v súvislosti s vojnou

  • DNES - 18:01
  • New York
Trump sa stretol so Zelenským, toto mu odkázal v súvislosti s vojnou

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Toto je vojna, ku ktorej nikdy nemalo dôjsť, a my ju vyriešime,“ povedal americký exprezident po schôdzke v jeho newyorskom mrakodrape Trump Tower.

Trump: Mám dobrý vzťah s Putinom

Trump bezprostredne pred schôdzkou, stojac po boku Zelenského, pre médiá povedal, že bude spolupracovať ako s Kyjevom, tak aj Moskvou, aby dosiahol ukončenie vojny. Zelenskyj zase avizoval, že chce s Trumpom prediskutovať svoj „víťazný plán“ zameraný na ukončenie vojny. Trump vyzdvihol Zelenského iniciatívu, zároveň však podotkol, že má pevný vzťah aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Máme veľmi dobrý vzťah (so Zelenským) a ja mám tiež veľmi dobrý vzťah, ako aj viete, s prezidentom Putinom,“ povedal bývalý šéf Bieleho domu. „A myslím si, že ak zvíťazíme (vo voľbách), myslím že to (vojnu na Ukrajine) vyriešime veľmi rýchlo,“ dodal.

Trump ohlásil svoje rozhodnutie stretnúť sa so Zelenským až vo štvrtok večer, niekoľko dní po tom, ako ľudia z jeho volebného tímu i jeho najbližší spolupracovníci tvrdili, že takáto schôdzka je nepravdepodobná. Exprezident USA totiž naznačoval, že je nespokojný s nedávnymi výrokmi ukrajinského lídra pre magazín The New Yorker, v ktorých Zelenskyj vyjadril presvedčenie, že Trump v skutočnosti nevie, ako zastaviť vojnu na Ukrajine. Zelenského tiež kritizoval za to, že odmietol uzavrieť dohodu s Ruskom.

Zelenskyj sa momentálne v New Yorku zúčastňuje na stretnutiach popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN a rovnako ako mnohí svetoví lídri sa pred prezidentskými voľbami v USA chcel stretnúť aj s Trumpom. Vo štvrtok už absolvoval schôdzky s dosluhujúcim prezidentom USA Joeom Bidenom a demokratickou prezidentskou kandidátkou, súčasnou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Tá avizovala, že v prípade svojho zvolenia za prezidentku bude pokračovať vo vojenskej pomoci Ukrajine.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čína a Brazília sa snažia presadiť mierový plán napriek nesúhlasu Zelenského

Čína a Brazília sa snažia presadiť mierový plán napriek nesúhlasu Zelenského

DNES - 21:09Zahraničné

Čína a Brazília pokračovali v úsilí získať podporu štátov pre plán na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto iniciatívu ale odmietol a uviedol, že slúži záujmom Moskvy.

Zelenskyj ocenil podľa jeho slov prínosné stretnutie s Trumpom

Zelenskyj ocenil podľa jeho slov prínosné stretnutie s Trumpom

DNES - 20:17Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom.

Malého chlapca našli mŕtveho, mal sa stať obeťou rituálu

Malého chlapca našli mŕtveho, mal sa stať obeťou rituálu

DNES - 18:43Zahraničné

Chlapca mali obetovať v rámci magického rituálu. Brutálne úmrtie vyvolalo hnev v celej krajine.

Orbán v Ochride: Krajiny západného Balkánu už mali byť členmi EÚ

Orbán v Ochride: Krajiny západného Balkánu už mali byť členmi EÚ

DNES - 18:05Zahraničné

Integrácia západného Balkánu do európskeho priestoru je podľa maďarského premiéra v záujme celej Únie.