• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 27.9.2024Meniny má Cyprián
16°Bratislava

Čína a Brazília sa snažia presadiť mierový plán napriek nesúhlasu Zelenského

  • DNES - 21:09
  • New York
Čína a Brazília sa snažia presadiť mierový plán napriek nesúhlasu Zelenského

Čína a Brazília v piatok pokračovali v úsilí získať podporu štátov pre plán na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto iniciatívu ale odmietol a uviedol, že slúži záujmom Moskvy. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a AFP.

Sedemnásť krajín sa zúčastnilo na stretnutí popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, ktorému predsedali čínsky minister zahraničných vecí Wang I a brazílsky poradca pre zahraničnú politiku Celso Amorim. Diskutovali o potrebe zabrániť eskalácii vojny na Ukrajine a snahe zabrániť použitiu zbraní hromadného ničenia a tiež útokom na jadrové elektrárne, povedal novinárom Wang.

Rusko a Ukrajina sú susedia, ktorí sa od seba nemôžu vzdialiť, a tak je priateľstvo jediná skutočná možnosť,“ zdôraznil čínsky minister a dodal, že medzinárodné spoločenstvo by malo podporiť medzinárodnú mierovú konferenciu za účasti Ruska aj Ukrajiny.

Vyzývame na zdržanlivosť v otázke použitia či hrozby použitia zbraní hromadného ničenia, najmä jadrových, chemických a biologických zbraní,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení. Okrem Brazílie a Číny podpísalo oficiálne vyhlásenie desať ďalších krajín vrátane Indonézie, Juhoafrickej republiky a Turecka. Podľa Amorima nadväzuje na šesťbodový plán, ktorý v máji navrhla Čína spolu s Brazíliou. Dodal tiež, že krajiny sa budú v New Yorku stretávať aj naďalej v rámci zoskupenia „priatelia za mier“.

Zelenskyj sa počas stredajšieho prejavu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN spýtal, prečo Čína a Brazília navrhujú alternatívu k jeho vlastnému mierovému plánu. „Keď niektorí navrhujú alternatívy, polovičaté plány urovnania, takzvané súbory zásad, nielenže ignorujú záujmy a utrpenie Ukrajincov... ale tiež dávajú (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi politický priestor na to, aby pokračoval vo vojne,“ dodal Zelenskyj.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj ocenil podľa jeho slov prínosné stretnutie s Trumpom

Zelenskyj ocenil podľa jeho slov prínosné stretnutie s Trumpom

DNES - 20:17Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom.

Malého chlapca našli mŕtveho, mal sa stať obeťou rituálu

Malého chlapca našli mŕtveho, mal sa stať obeťou rituálu

DNES - 18:43Zahraničné

Chlapca mali obetovať v rámci magického rituálu. Brutálne úmrtie vyvolalo hnev v celej krajine.

Orbán v Ochride: Krajiny západného Balkánu už mali byť členmi EÚ

Orbán v Ochride: Krajiny západného Balkánu už mali byť členmi EÚ

DNES - 18:05Zahraničné

Integrácia západného Balkánu do európskeho priestoru je podľa maďarského premiéra v záujme celej Únie.

Trump sa stretol so Zelenským, toto mu odkázal v súvislosti s vojnou

Trump sa stretol so Zelenským, toto mu odkázal v súvislosti s vojnou

DNES - 18:01Zahraničné

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.