• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 30.9.2024Meniny má Jarolím
Bratislava

Až 7 % spoločností na Slovensku hrozí v tomto roku úpadok

  • VČERA - 10:02
  • Bratislava
Až 7 % spoločností na Slovensku hrozí v tomto roku úpadok

Na Slovensku podniká necelých sedem percent spoločností, ktorým v tomto roku hrozí s vysokou pravdepodobnosťou úpadok.

Najviac ohrozené sú spoločnosti v oblasti cestovného ruchu a gastra, najmenej spoločnosti z oblasti zdravotníctva. Informoval o tom dátový portál FinStat.

Na základe FinStat skóre bolo v roku 2023 v dobrom finančnom zdraví 65 % firiem, v šedej zóne, v ktorej je pravdepodobnosť úpadku od 31 % do 70 %, sa nachádzalo necelých 28 % firiem, a v zóne, v ktorej je pravdepodobnosť úpadku vyše 71 %, bolo viac ako 19.000 subjektov, teda sedem percent všetkých firiem. Oproti predošlým rokom ide o zlepšenie,“ priblížil portál.

Priemerná pravdepodobnosť úpadku by sa pritom mala vo väčšine sektorov pohybovať na úrovni 30 až 40 %. Najhoršie výsledky malo zaznamenať odvetvie dopravy a logistiky, spracovania odpadov a sektor nehnuteľností, v ktorých je priemerná pravdepodobnosť úpadku na úrovni 37 %. Na opačnom konci rebríčka je verejná správa, ktorá dosiahla hodnotu tri percentá pravdepodobnosti úpadku. Dôvodom je fakt, že v tomto sektore sa nachádza niekoľko veľkých firiem s dobrými finančnými výsledkami a v dobrej kondícii, doplnili odborníci.

Tí ďalej poukázali na to, že po rozdelení firiem v odvetviach do intervalov pravdepodobnosti úpadku je možné vidieť podiel spoločností v jednotlivých zónach, pričom odvetvie cestovného ruchu a gastra dosahuje najhoršie výsledky. Necelých 26 % spoločností v tomto odvetví sa nachádza v šedej zóne a 16 % z celkového počtu v červenej zóne, v ktorej je pravdepodobnosť úpadku viac ako 71 %. Zo známych firiem sa mali do tejto zóny dostať firmy ako Pohoda Festival alebo Hokejový klub Poprad.

Druhým odvetvím s najvyšším podielom nezdravých firiem je potravinárstvo. V červenej zóne je až 13 % spoločností a v šedej 36,1 %. V červenej zóne sa nachádza napríklad spoločnosť Hydina Slovensko alebo Gemermilk rs. Tretím odvetvím s najvyšším podielom firiem v červenej zóne je odvetvie odevov a obuvi (12 %). V šedej zóne sa nachádza skoro 26 % firiem z daného sektora,“ doplnil FinStat.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Apple sa nezúčastní na aktuálnom kole financovania spoločnosti OpenAI

Apple sa nezúčastní na aktuálnom kole financovania spoločnosti OpenAI

VČERA - 16:34Ekonomické

Apple sa nakoniec nezúčastní na aktuálnom kole financovania spoločnosti OpenAI, ktoré by jej malo priniesť približne 6,5 miliardy USD (5,83 miliardy eur).

Erik Tomáš: Na energopomoc vyrokovala Denisa Saková minimálne 100 miliónov eur

Erik Tomáš: Na energopomoc vyrokovala Denisa Saková minimálne 100 miliónov eur

VČERA - 13:23Ekonomické

Na adresnú pomoc nízkopríjmovým domácnostiam s vysokými cenami energií by mal byť vyčlenený zo štátneho rozpočtu balík vo výške minimálne 100 miliónov eur.

NBS predpokladá ďalší rast digitálnych peňaženiek, aj vďaka digitálnym menám

NBS predpokladá ďalší rast digitálnych peňaženiek, aj vďaka digitálnym menám

VČERA - 11:18Ekonomické

Na základe doterajšieho vývoja na Slovensku aj inde v Európe očakáva NBS ďalší výrazný rast používania tzv. digitálnych peňaženiek, ktoré sa využívajú pri mobilných platbách.

Slovensko.Digital spolu so softvérovými firmami vytvorili elektronickú faktúru

Slovensko.Digital spolu so softvérovými firmami vytvorili elektronickú faktúru

VČERA - 11:03Ekonomické

Občianske združenie Slovensko.Digital spolu so softvérovými firmami, ktoré vyvíjajú účtovné a ekonomické softvéry, vytvorili jednotný elektronický formát faktúry ISDOC.