• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 30.9.2024Meniny má Jarolím
16°Bratislava

Na hradoch a pamiatkach dnes vyvesia čierne vlajky

  • DNES - 12:27
  • Bratislava
Na hradoch a pamiatkach dnes vyvesia čierne vlajky

Správcovia hradov, zámkov či kaštieľov na Slovensku vyvesia na pamiatkach čiernu vlajku, prípadne symbolicky zhasnú osvetlenie.

Urobia tak na protest proti ochromeniu dotačného systému Ministerstva kultúry (MK) SR Obnovme si svoj dom, za ktoré vinia súčasné vedenie rezortu. Protestnú akciu v pondelok v blízkosti sídla rezortu oznámili zástupcovia neziskových organizácií, ktoré sa venujú obnove pamiatok.

Martin Varga a Ratibor Mazúr, zastupujúci združenie Zachráňme hrady, zdôraznili, že svoju obavu o osud pamiatok v dôsledku situácie v dotačnom programe vyjadrujú za všetkých, ktorí sa venujú renovácii historických objektov. „Vyvesujeme čierne vlajky a veríme, že sa niečo podarí zmeniť,“ uviedol Mazúr s poukázaním na to, že súčasný stav anuluje snahy o tohtoročnú plánovanú obnovu. „V niektorých podprogramoch dotačnej schémy ešte nie sú vyhodnotené žiadosti. V tých, v ktorých boli dotácie odporučené, ešte ministerstvo nepristúpilo ku kontrahovaniu a odosielaniu prostriedkov,“ vysvetlil.

Varga skonštatoval, že aj keď peniaze prídu, bude ich prakticky nemožné využiť na plánované účely. „Vzhľadom na nastupujúce jesenné počasie, v ktorom nemožno vykonávať niektoré plánované stavebné práce, bude ťažké vydokladovať oprávnené využitie prostriedkov,“ poznamenal.

Iniciátori protestu vyhlásili, že nejde o prejav politickej angažovanosti, poukázali pritom na to, že program Obnovme si svoj dom úspešne funguje už 20 rokov, počas ktorých sa vlády menili. Za problémové však považujú kroky súčasného vedenia ministerstva - nevysvetlenú personálnu obmenu hodnotiacich komisií, ktoré začali posudzovať žiadosti s veľkým časovým sklzom, oneskorenie samotného schvaľovania a rovnako i obchádzanie odborného stanoviska komisií pri rozhodnutí o dotáciách, ktoré prinútilo viacerých hodnotiteľov odstúpiť.

O budúcnosť dotačného programu sa obávajú aj zástupcovia organizácií, ktoré sa profesionálne venujú starostlivosti o pamiatky, ich obnove či propagácii kultúrneho dedičstva. Poukazujú pritom na to, že ani v závere septembra nemajú informácie o tom, v akej podobe a či vôbec bude program pokračovať v najbližších rokoch. „Spolu s kolegami sa domnievame, že pamiatky na Slovensku sú vážne ohrozené,“ uviedol bývalý prezident národného komitétu medzinárodnej organizácie pre historické pamiatky a sídla ICOMOS Pavel Gregor.

Iniciátori a podporovatelia protestu tiež veria, že čierne vlajky na pamiatkach budú impulzom pre ministerstvo kultúry zmeniť súčasný paradox. „Hoci je ministerstvo kultúry akoby matkou všetkých pamiatok na Slovensku, prostredníctvom fungujúceho programu Ľudia a hrady je v súčasnosti väčším podporovateľom obnovy pamiatok Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR,“ skonštatovali.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Krajský súd Bratislava sa zaoberá návrhom na obnovu konania v kauze vraždy Cervanovej

Krajský súd Bratislava sa zaoberá návrhom na obnovu konania v kauze vraždy Cervanovej

DNES - 14:12Domáce

Na Krajskom súde v Bratislave pokračuje v pondelok verejné zasadnutie vo veci návrhu právoplatne odsúdených z kauzy vraždy Ľudmily Cervanovej na obnovu konania.

Odborári pokračujú v zbere výpovedí v nemocniciach

Odborári pokračujú v zbere výpovedí v nemocniciach

DNES - 13:55Domáce

Lekárski odborári pokračujú v zbere výpovedí lekárov v nemocniciach z nadčasovej práce. K pondelku ich evidujú 2635.

Plaváková podáva na Huliaka žalobu

Plaváková podáva na Huliaka žalobu

DNES - 13:10Domáce

Opozičná poslankyňa Lucia Plaváková podá žalobu na ochranu osobnosti voči koaličnému poslancovi Rudolfovi Huliakovi pre jeho výroky.

Vallo žiada o preverenie razie v podniku, podľa finančnej správy všetko prebehlo v poriadku

Vallo žiada o preverenie razie v podniku, podľa finančnej správy všetko prebehlo v poriadku

DNES - 12:39Domáce

Finančná správa tvrdí, že k porušeniu zákona došlo len zo strany podnikateľa.