• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 4.10.2024Meniny má František
11°Bratislava

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

  • 20:33 01.10.2024
  • Svet
Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

Šampón, ktorý je známy blahodarnými účinkami na rast vlasov, podľa lekára nie je taký skvelý ako o sebe tvrdí. Čo použiť namiesto neho?

Šampóny s obsahom kofeínu v posledných rokoch zažili boom. Rast ich popularity v roku 2007 odštartoval výskum, podľa ktorého kofeín stimuluje vlasové folikuly, a tak podporuje rast vlasov. Často sa však opomína fakt, že štúdia prebehla v laboratórnych podmienkach a testované folikuly boli len vzorkou v Petriho miske.

Britský portál Express upozorňuje na stanovisko lekárenskej spoločnosti Lloyds Pharmacy, v ktorom pripomína, že väčšina používateľov kofeínového šampónu necháva na internete negatívne recenzie v súvislosti s jeho účinkami.

Podľa lekárnikov neexistuje jasný dôkaz o skutočných účinkoch kofeínových šampónov na rast vlasov.

„Kofeínové šampóny sa vo všeobecnosti neodporúčajú ako liek na vypadávanie vlasov. Väčšina britských lekárov namiesto nich odporúča klinicky overené liečivá ako finasterid alebo minoxidil.“

S plešinou vám nepomôže

Foto: MashaSay/Shutterstock.com

Do debaty o účinnosti kofeínového šampónu sa zapojil aj chirurg so zameraním na transplantáciu vlasov Asi Peretz, podľa ktorého návrat vlasov a ich obnovený rast sľubuje viacero typov šampónov.

Podľa Peretza kofeínový šampón dokáže znížiť hladinu dihydrotestosterónu na pokožke hlavy. „To vám však nevráti vlasy v množstve, aký by ste čakali. Nezarastie vám plešina, ale vlasy získajú väčší objem.“

Peretz takisto zastáva štandardné kúry na liečbu rednutia vlasov, pričom vo videu dodáva, že „kofeínový šampón pomôže v cirkulácii krvi v oblasti vlasovej pokožky a stimuluje vlasové folikuly, ale jeho účinky sú slabšie a menej vedecky podložené ako účinky finasteridu“.

@trichogenics Can yoy use a shampoo that will help your hairloss? #trichogenics #hairloss #hairtransplant #hairtransplantturkey #hairtransplantmexico #hairfall #hairlosssolutions #hairlossshampoo #hairfallsolution #hairtransplantmexico ♬ original sound - Trichogenics

S kofeínovým šampónom sa tiež spája niekoľko negatívnych vedľajších účinkov. Lloyds Pharmacy približuje, že používatelia sa môžu stretnúť so začervenaním a pálením pokožky. „Pred použitím skontrolujte štítok na balení vami zvoleného šampónu a v prípade výskytu vedľajších účinkov sa o ďalšom postupe poraďte s lekárom,“ uzatvára v stanovisku.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, tiktok.com/@trichogenics
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

VČERA - 20:06Zdravie

Klamanie pred lekárom málokedy prináša úžitok, napriek tomu to stále skúšame. Tieto lži však v zubárskom kresle neobstoja.

Pozor na skladovanie tejto potraviny, pri chybe hrozí botulizmus!

Pozor na skladovanie tejto potraviny, pri chybe hrozí botulizmus!

10:26 27.09.2024Zdravie

Rizikom nie je len zmenená chuť, ale aj závažné zdravotné následky v podobe botulizmu. Na skladovanie tejto potraviny si dajte pozor.

Lekár radí: Ako vyriešiť zápchu? Stačí pohár vody, toto doň pridajte

Lekár radí: Ako vyriešiť zápchu? Stačí pohár vody, toto doň pridajte

9:35 23.09.2024Zdravie

Užitočná prísada pomáha pri rôznych tráviacich problémoch vrátane hnačky a zápchy.

Terapeut: 5 varovných znamení, že sa z vás neskôr stane alkoholik

Terapeut: 5 varovných znamení, že sa z vás neskôr stane alkoholik

20:25 22.09.2024Zdravie

Ak sa spoznáte v niektorom z piatich varovných príznakov, hrozí, že v budúcnosti prepadnete závislosti na alkohol.