• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 3.10.2024Meniny má Stela
12°Bratislava

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

  • DNES - 20:06
  • Melbourne
Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

Klamanie pred lekárom málokedy prináša úžitok, napriek tomu to stále skúšame. Tieto lži však v zubárskom kresle neobstoja.

Či už ide o pravidelnosť čistenia zubov alebo používanie zubnej nite – väčšina z nás pred zubárom už vyriekla nejakú na pohľad malú a nevinnú lož. V tomto prípade však naozaj platí, že lož má krátke nohy.

Zubárka Minoo Ghamariová z austrálskeho Melbourne pre portál Indy100 vysvetľuje, že klamanie zubára môže viesť k prehliadnutiu zdravotných problémov, ktoré sa potom neliečia, a tak môžu prerásť až do závažných komplikácií.

„Ako zubári chápeme, že pre pacientov je náročné dodržiavať všetky odporúčania, a čím viac vieme, tým lepšie ich vieme prispôsobiť ich životnému štýlu a poskytnúť rady, ako udržiavať zuby v čo najlepšom stave.“

Ghamariová zároveň spomenula niekoľko lží, s ktorými sa u pacientov stretáva najčastejšie:

Nefajčím

Keďže nikotín zafarbuje zuby, zubár dokáže odhaliť jeho vdychovanie aj bez toho, aby sa vás pýtal. Ďalším poznávacím znamením je charakteristický pach, ktorý po sebe cigarety zanechávajú. Ten sa v ústach maskuje ťažšie ako pach z jedál alebo nápojov. Fajčenie pritom vysušuje ústa a zvyšuje riziko ochorení ďasien.

Nepijem malinovky/kávu

Foto: immstudio/Shutterstock.com

Sladené nápoje a malinovky podľa zubárky obsahujú kyselinu, ktorá rozkladá zubnú sklovinu a prispieva k hnitiu zubov. Káva zas zafarbuje zuby, ktoré po čase vyzerajú viac žlto.

Pravidelne si čistím medzizubné priestory

V prípade, že klamete, zubár vás odhalí vďaka nahromadenému plaku, ktorý sa usádza v nečistených medzizubných priestoroch. Pacienti, ktorí si ich nečistia, sú tiež náchylní na krvácanie ďasien pri čistení zubov.

Zuby si čistím dvakrát denne

Pri nepravidelnom čistení zubov dochádza k tvorbe a usádzaniu plaku, ktorý je na povrchu zubov viditeľný aj pri bežnej prehliadke. Zubár preto odhalí aj to, že si zuby čistíte len raz za deň.

Nehryziem si nechty

Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Pravidelné obhrýzanie nechtov nespôsobuje ujmu len samotným nechtom, ale aj zubom. Na tých totiž po čase vznikajú drobné trhlinky, v ktorých sa usádzajú baktérie, čo vedie ku vzniku kazov. V prípade, že máte tento zlozvyk, zubár vám môže poradiť účinné spôsoby, ako sa ho zbaviť.

Nejem veľa cukru

Zubárovi to treba priznať, aj ak sa za svoju sladkú stravu hanbíte. Cukor totiž spôsobuje nerovnováhu v ďasnách a mení aj zloženie slín, čo odborník neprehliadne. Priveľa cukru v strave oslabuje zubnú sklovinu a časom vedie k hnitiu zubov.

Alkohol pijem len príležitostne

U pravidelných konzumentov alkoholu sa vyskytujú príznaky, ktoré si všimne aj zubár. Ide napríklad o sucho v ústach a spomalenú tvorbu slín. Alkoholizmus sa okrem toho spája s mnohými druhmi rakoviny vrátane rakoviny ústnej dutiny.

Zdroj: Info.sk, DP, indy100.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

20:33 01.10.2024Zdravie

Šampón, ktorý je známy blahodarnými účinkami na rast vlasov, podľa lekára nie je taký skvelý ako o sebe tvrdí. Čo použiť namiesto neho?

Pozor na skladovanie tejto potraviny, pri chybe hrozí botulizmus!

Pozor na skladovanie tejto potraviny, pri chybe hrozí botulizmus!

10:26 27.09.2024Zdravie

Rizikom nie je len zmenená chuť, ale aj závažné zdravotné následky v podobe botulizmu. Na skladovanie tejto potraviny si dajte pozor.

Lekár radí: Ako vyriešiť zápchu? Stačí pohár vody, toto doň pridajte

Lekár radí: Ako vyriešiť zápchu? Stačí pohár vody, toto doň pridajte

9:35 23.09.2024Zdravie

Užitočná prísada pomáha pri rôznych tráviacich problémoch vrátane hnačky a zápchy.

Terapeut: 5 varovných znamení, že sa z vás neskôr stane alkoholik

Terapeut: 5 varovných znamení, že sa z vás neskôr stane alkoholik

20:25 22.09.2024Zdravie

Ak sa spoznáte v niektorom z piatich varovných príznakov, hrozí, že v budúcnosti prepadnete závislosti na alkohol.