• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 1.10.2024Meniny má Arnold
18°Bratislava

Šimkovičová bola v USA, týmto inštitúciám venovala 10.000 eur

  • DNES - 11:59
  • Bratislava
Šimkovičová bola v USA, týmto inštitúciám venovala 10.000 eur

Ministerstvo kultúry vysvetlilo cestu ministerky do USA.

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová sa vrátila z pracovnej cesty v USA, kde Národnému českému a slovenskému múzeu a knižnici v Cedar Rapids venovala 10.000 eur a knižný dar. TASR o tom v utorok informovalo oddelenie komunikácie Ministerstva kultúry SR.

Šimkovičová začala pracovnú cestu v USA v New Yorku 22. septembra, kde sa v slovenskom kostole na Manhattane zúčastnila na krajanskej omši. Neskôr absolvovala jazzový koncert v rámci Oneness Festivalu, ktorý zorganizoval Martin Valihora v spolupráci s Generálnym konzulátom SR v New Yorku.

Pracovná cesta ministerky pokračovala v Orlande na Floride stretnutím s ďalšou krajanskou komunitou Slovákov. „Dojalo ma, s akým vrelým prijatím od Slovákov, ktorí opustili našu domovinu postupne od 70. rokov, som sa stretla v Orlande,“ povedala po stretnutí Šimkovičová.

Pracovné aktivity ministerky pokračovali v štáte Iowa, kde žije ďalšia významná komunita Slovákov. Národnému českému a slovenskému múzeu a knižnici v Cedar Rapids venovala 10.000 eur na akvizíciu zbierky kníh kňaza Matúša Jankolu do zbierkového fondu knižnice a knižný dar v podobne súčasnej slovenskej literatúry.

V meste Cedar Rapids sa ministerka kultúry pripojila k pracovnému programu prezidenta Petra Pellegriniho. Zúčastnila sa na otvorení putovnej výstavy fotografií Slovenská epopeja Martina Machaja, ktorú priamo na mieste slávnostne otvoril prezident. Nasledovala inaugurácia Jankolovej zbierky v rámci Knižnice Štefana Furdeka.

Delegácia rezortu kultúry absolvovala aj bilaterálne rokovanie s predstaviteľmi Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids, predmetom ktorého bolo prehĺbenie spolupráce medzi múzeom a knižnicou a ministerstvom kultúry.

Následne sa ministerka zúčastnila na neformálnej večeri pre prezidenta SR Petra Pellegriniho, na ktorej boli prítomní aj honorárni konzuli SR v USA. „Príležitosť hovoriť s honorárnymi konzulmi v USA zastupujúcimi Slovensko o možnostiach propagácie slovenskej kultúry v USA považujem za mimoriadne dôležitú,“ povedala Šimkovičová a dodala, že po svojom návrate otvorí diskusiu o potrebe a možnostiach posilnenia trvalej prezentácie slovenskej kultúry a umenia v USA v podobe Slovenského kultúrneho inštitútu.

V posledný deň svojej pracovnej cesty ministerka Šimkovičová navštívila najvýznamnejší festival slovenskej kultúry v USA - Festival slovenského dedičstva v New Jersey.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Piráti: Budeme konštruktívnou opozíciou, ktorá tu tri roky chýbala

Piráti: Budeme konštruktívnou opozíciou, ktorá tu tri roky chýbala

DNES - 15:09Zahraničné

Piráti chcú byť po odchode z vlády konštruktívnou opozíciou, preto budú podporovať "zmysluplné kroky vlády" a presadzovanie takých tém, ktoré sami otvárali.

Kremeľ reagoval na nového šéfa NATO

Kremeľ reagoval na nového šéfa NATO

DNES - 13:37Zahraničné

Rusko neočakáva od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Marka Rutteho zmenu politiky Aliancie. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

EÚ mobilizuje pomoc po vypuknutí nových lesných požiarov v Grécku

EÚ mobilizuje pomoc po vypuknutí nových lesných požiarov v Grécku

DNES - 13:36Zahraničné

Európska komisia v utorok oznámila vyslanie požiarnych lietadiel do Grécka proti rýchlo sa šíriacim lesným požiarom v regióne severného Peloponézu.

Mark Rutte ako nový šéf NATO chce presadzovať tri hlavné priority

Mark Rutte ako nový šéf NATO chce presadzovať tri hlavné priority

DNES - 12:23Zahraničné

Nový generálny tajomník NATO Mark Rutte chce vo funkcii udržať pohromade transatlantické partnerstvo, presviedčať spojencov, aby zvýšili výdavky na obranu a pokračovať v podpore Ukrajiny.