• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 7.10.2024Meniny má Eliška
14°Bratislava

Obavy z ďalšej pandémie: V blízkosti letiska sa šíri nebezpečný vírus

  • 19:23 01.10.2024
  • Kigali
Obavy z ďalšej pandémie: V blízkosti letiska sa šíri nebezpečný vírus

Vírusu podľahlo už osem nakazených, krajina prijala preventívne opatrenia.

Vo svete rastú obavy z ďalšej pandémie. Len päť rokov po celosvetovom rozšírení vírusu COVID-19 totiž v Afrike zaznamenali nárast počtu obetí marburského vírusu.

Vírus marburg je podobný Ebole, pričom zabíja až 90 percent nakazených. Jeho inváziu potvrdili v piatok 27. septembra v Rwande, odvtedy ho identifikovali najmenej u 26 ľudí a podľahlo mu 8 pacientov. Informuje o tom denník The Sun, ktorý sa odvoláva na tvrdenie tamojšieho ministra zdravotníctva.

Do karantény umiestnili 300 ľudí

Vírus spôsobuje nezastaviteľné krvácanie z rôznych častí tela vrátane očí. K prvotnému prejaveniu príznakov dochádza v priebehu troch dní až troch týždňov. Ide pritom o prvý výskyt marburgu v krajine východnej Afriky.

V Rwande aktuálne pristupujú k preventívnym opatreniam, do karantény muselo ísť 300 ľudí, ktorí prišli do kontaktu s nakazenými.

„Marburg je vzácne ochorenie,“ uviedol minister zdravotníctva Rwandy Sabin Nsanzimana. „Posilňujeme trasovanie kontaktov a testovanie, aby sme predišli ďalšiemu šíreniu,“ dodal s tým, že zdroj nákazy zatiaľ nie je známy.

Najčastejšími prenášačmi vírusu marburg sú kalone; Foto: jekjob/Shutterstock.com

V krajine narastá obava z rozšírenia marburgu do sveta, keďže prvé prípady sa už vyskytli aj v blízkosti medzinárodného letiska. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kvôli tomu vyslala odborníkov na postihnuté územie, ktorých cieľom bude eliminovať šírenie vírusu. Verejnosti sa zatiaľ odporúča vyhnúť sa blízkemu kontaktu s neznámymi ľuďmi.

V krajine prijali aj ďalšie opatrenia: do platnosti vstúpil zákaz návštev v nemocniciach a obmedzené pohrebné služby, hliadky monitorujú hranice a niektoré úrady vyzvali zamestnancov, aby pracovali z domu.

Marburg sa v súčasnosti už nachádza na zozname WHO „patogénov s najvyššou prioritou“, čo z neho robí potenciálneho špúšťača ďalšej pandémie.

Vírus v sebe najčastejšie nosia netopiere kalone, z ktorých sa potom prenáša na ľudí priamym kontaktom s telesnými tekutinami. Medzi jeho príznaky patrí horúčka, bolesť hlavy, bolesť svalov, hnačka a vracanie. V najzávažnejších prípadoch dochádza k úmrtiu po strate veľkého množstva krvi. Na vírus neexistujú lieky, aktuálne však prebieha výskum na vývoj vakcín.

Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šľachtenie kvasiniek môže priniesť nové chute a arómy pivných ležiakov

Šľachtenie kvasiniek môže priniesť nové chute a arómy pivných ležiakov

8:20 21.09.2024Veda

Pivo je prastarý nápoj známy po celom svete a ležiaky patria k jeho najobľúbenejším druhom, ponúkajú však iba obmedzené množstvo chutí a vôní.

Toto sa deje s mozgom psa, keď mu hľadíte do očí

Toto sa deje s mozgom psa, keď mu hľadíte do očí

19:35 20.09.2024Veda

Vedci odhalili účinky očného kontaktu s domácim miláčikom.

Pripravte sa na extrémne počasie: Toto môže zasiahnuť 70 % populácie

Pripravte sa na extrémne počasie: Toto môže zasiahnuť 70 % populácie

20:51 18.09.2024Veda

V nasledujúcich dvoch desaťročiach sa musia ľudia pripraviť na extrémne výkyvy počasia.