• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 1.10.2024Meniny má Arnold
18°Bratislava

Piráti: Budeme konštruktívnou opozíciou, ktorá tu tri roky chýbala

  • DNES - 15:09
  • Praha
Piráti: Budeme konštruktívnou opozíciou, ktorá tu tri roky chýbala

Piráti chcú byť po odchode z vlády konštruktívnou opozíciou, preto budú podporovať "zmysluplné kroky vlády" a presadzovanie takých tém, ktoré sami otvárali.

Ich poslanecký klub to povedal v utorok na tlačovej konferencii pred mimoriadnym rokovaním Poslaneckej snemovne, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Odchod Pirátov do opozície rozhodne neznamená, že budeme len rečnením pri pultíku blokovať čokoľvek, čo vláda prinesie. Chceme byť - a skutočne budeme - lepšia opozícia. Aby sme sa pri zúčtovaní pri ďalších voľbách mohli ľuďom pozrieť do očí, budeme strážiť, ako bude pokračovať to, čo sme vo vládnom angažmáne začali,“ povedal predseda Pirátov Ivan Bartoš. Ako príklad uviedol zákon o podpore bývania, na ktorý Česko podľa jeho slov čakalo 30 rokov. „Budeme lepšia opozícia. Jednoducho taká, ktorá tu tri roky chýbala,“ dodal.

Hoci viacerí straníci či voliči Pirátov nesúhlasili so vstupom do vlády, mnoho vecí sa im v nej podľa Bartoša podarilo dosiahnuť. „Tri roky sme bojovali za to, aby sme ľuďom zlepšovali život. Veci, ktoré sa nám nepáčili, sme zase blokovali,“ vysvetlil. Venovali sa podľa jeho slov témam rodín s deťmi, digitalizácie, korupcie či nezávislosti médií.

Podľa poslankyne Kláry Kocmanovej budú teraz kontrolovať, ako vláda plní svoje sľuby. „Rozhodne nebudeme zatvárať oči pred tým, keď uvidíme, že vláda obchádza alebo nenapĺňa sľuby, ktoré dala občanom pred voľbami a spísala ich do programového vyhlásenia vlády, na ktorom sme sa tiež podieľali,“ zdôraznila poslankyňa. Dodala, že chcú byť predovšetkým konštruktívni. „Budeme podporovať zmysluplné kroky tejto vlády a presadzovanie tém, ktoré sme sami za posledné tri roky otvárali,“ dodala.

Český premiér Petr Fiala minulý týždeň navrhol odvolanie predsedu Pirátov Ivana Bartoša z funkcie ministra pre miestny rozvoj. Piráti si po tom odhlasovali odchod z vlády. Vstupovali do nej v koalícii s hnutím STAN, v ktorej vo voľbách v roku 2021 kandidovali. STAN vláde naďalej zostáva a bez Pirátov má vládna väčšina teraz 104 poslancov z 200.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kremeľ reagoval na nového šéfa NATO

Kremeľ reagoval na nového šéfa NATO

DNES - 13:37Zahraničné

Rusko neočakáva od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Marka Rutteho zmenu politiky Aliancie. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

EÚ mobilizuje pomoc po vypuknutí nových lesných požiarov v Grécku

EÚ mobilizuje pomoc po vypuknutí nových lesných požiarov v Grécku

DNES - 13:36Zahraničné

Európska komisia v utorok oznámila vyslanie požiarnych lietadiel do Grécka proti rýchlo sa šíriacim lesným požiarom v regióne severného Peloponézu.

Mark Rutte ako nový šéf NATO chce presadzovať tri hlavné priority

Mark Rutte ako nový šéf NATO chce presadzovať tri hlavné priority

DNES - 12:23Zahraničné

Nový generálny tajomník NATO Mark Rutte chce vo funkcii udržať pohromade transatlantické partnerstvo, presviedčať spojencov, aby zvýšili výdavky na obranu a pokračovať v podpore Ukrajiny.

Šimkovičová bola v USA, týmto inštitúciám venovala 10.000 eur

Šimkovičová bola v USA, týmto inštitúciám venovala 10.000 eur

DNES - 11:59Zahraničné

Ministerstvo kultúry vysvetlilo cestu ministerky do USA.