• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 2.10.2024Meniny má Levoslav
12°Bratislava

Irán odpálil rakety na Izrael

  • VČERA - 18:45
  • Tel Aviv
Irán odpálil rakety na Izrael

Informovala o tom izraelská armáda.

Irán odpálil na Izrael takmer 200 rakiet, tvrdí izraelská armáda. Iránske Revolučné gardy medzičasom informovali, že raketový útok je reakciou na piatkové zabitie šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána. Izrael varovali, že zaútočia znova, ak sa za tento útok pomstí, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters, AP a AFP.

Reuters s odvolaním sa na výpovede svedkov medzičasom informoval, že niektoré rakety boli zneškodnené ešte vo vzdušnom priestore Jordánska. Po celom Izraeli sa rozozvučali poplašné sirény, pričom v Jeruzaleme a v údolí rieky Jordán bolo počuť výbuchy. Jordánsko až do odvolania taktiež pozastavilo leteckú dopravu. Izrael aj Irak uzatvorili svoj vzdušný priestor.

Biely dom informoval, že americký prezident Joe Biden naradil americkej armáde, aby pomáhala izraelským silám a zostrelila rakety namierené na Izrael. Biden s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou monitorujú situáciu z Bieleho domu. Biden už počas dňa avizoval, že Spojené štáty sú pripravené pomôcť Izraelu brániť sa pred očakávanými iránskymi raketovými útokmi.

Obyvateľom Izraela krátko pred útokom úrady nariadili, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti protibombového krytu alebo iného objektu. Následne informovali, že všetci civilisti sa stihli ukryť. Nad Jeruzalemom bolo počuť desiatky výbuchov, ktoré hlásili aj v Tel Avive.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Predstavitelia európskych krajín a USA odsúdili útok Iránu na Izrael

Predstavitelia európskych krajín a USA odsúdili útok Iránu na Izrael

VČERA - 21:58Zahraničné

Francúzsky premiér Michel Barnier v utorok uviedol, že je znepokojený eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Irán podnikol raketový útok na Izrael.

Izraelská armáda: Hrozba nateraz pominula, ľudia môžu vyjsť z krytov

Izraelská armáda: Hrozba nateraz pominula, ľudia môžu vyjsť z krytov

VČERA - 21:27Zahraničné

Izraelská armáda v utorok večer oznámila, že obyvatelia Izraela už môžu vyjsť z protileteckých krytov.

Von der Leyenová: Európa musí zvýšiť výdavky na výskum

Von der Leyenová: Európa musí zvýšiť výdavky na výskum

VČERA - 20:11Zahraničné

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok varovala, že Európa "stráca pôdu po nohami" v globálnom technologickom súboji a musí zvýšiť výdavky na výskum, aby zvrátila situáciu.

Muž útočil v Zürichu na deti, tri zranil

Muž útočil v Zürichu na deti, tri zranil

VČERA - 17:57Zahraničné

Neznámy muž zaútočil v utorok vo švajčiarskom Zürichu na niekoľko detí, pričom tri z nich zranil.