• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 2.10.2024Meniny má Levoslav
12°Bratislava

Von der Leyenová: Európa musí zvýšiť výdavky na výskum

  • VČERA - 20:11
  • Ženeva
Von der Leyenová: Európa musí zvýšiť výdavky na výskum

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok varovala, že Európa "stráca pôdu po nohami" v globálnom technologickom súboji a musí zvýšiť výdavky na výskum, aby zvrátila situáciu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Musíme postaviť výskum a inovácie do centra európskeho hospodárstva,“ uviedla von der Leyenová na slávnostnom podujatí pri príležitosti 70. výročia založenia Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) v Ženeve.

Šéfka EK ocenila, že najväčšie laboratórium časticovej fyziky na svete pomohlo vrátiť kontinent na mapu vedeckého rozvoja po odlive mozgov po druhej svetovej vojne.

Tak ako pred sedemdesiatimi rokmi žijeme v čase rastúcej geopolitickej konkurencie,“ povedala na podujatí, na ktorom sa zúčastnili aj princezná Astrid Belgická, taliansky prezident Sergio Mattarella, srbský prezident Aleksandar Vučič a slovenský prezident Peter Pellegrini.

Sme uprostred globálneho súboja o technológie, ktoré budú formovať zajtrajší svet, od čistých technológií po kvantové technológie, od umelej inteligencie po jadrovú fúziu,“ uviedla šéfka EK. Zároveň vyjadrila poľutovanie nad tým, že „hoci v Európe pôsobí viac výskumníkov ako v Spojených štátoch a Číne, v mnohých oblastiach strácame pôdu pod nohami“.

Taktiež zdôraznila, že „za posledné dve desaťročia sa náš celosvetový podiel patentových prihlášok znížil na polovicu, z 30 na 15 percent“. Dodala, že je načase zmeniť túto situáciu. V budúcom rozpočte EÚ chce von der Leyenová zvýšiť výdavky na výskum.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Predstavitelia európskych krajín a USA odsúdili útok Iránu na Izrael

Predstavitelia európskych krajín a USA odsúdili útok Iránu na Izrael

VČERA - 21:58Zahraničné

Francúzsky premiér Michel Barnier v utorok uviedol, že je znepokojený eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Irán podnikol raketový útok na Izrael.

Izraelská armáda: Hrozba nateraz pominula, ľudia môžu vyjsť z krytov

Izraelská armáda: Hrozba nateraz pominula, ľudia môžu vyjsť z krytov

VČERA - 21:27Zahraničné

Izraelská armáda v utorok večer oznámila, že obyvatelia Izraela už môžu vyjsť z protileteckých krytov.

Irán odpálil rakety na Izrael

Irán odpálil rakety na Izrael

VČERA - 18:45Zahraničné

Informovala o tom izraelská armáda.

Muž útočil v Zürichu na deti, tri zranil

Muž útočil v Zürichu na deti, tri zranil

VČERA - 17:57Zahraničné

Neznámy muž zaútočil v utorok vo švajčiarskom Zürichu na niekoľko detí, pričom tri z nich zranil.